От х:

Днес в x:

Затриват хасковското Кожно, пациентите евентуално в МБАЛ

Кожният диспансер се затрива заради липса на 87 хиляди лева, с които да бъдат разплатени медикаменти и консумативи към доставчиците. Поради рязко свитите приходи на лечебните заведение, то не може да изплаща и дълговете си, които са около 170 хиляди лева и продължават да се трупат. Затова на основание член 54 ал. 3 от закона за лечебните заведения, общинският съвет на Хасково ще поиска от министерството на здравеопазването да прекрати дейността на общинското лечебно заведение. Докладна в този смисъл ще се обсъжда на редовната сесия на 14-ти декември. Ако предложението бъде прието, ще се изпрати на министърът на здравеопазването за одобрение. 

В докладната наистина е предложена и алтернатива за закриването на диспансера. Тя е в увеличаване на легловата база от 10 на 20 легла. По този начин ще се генерират приходи, необходими за разплащане с доставчиците. Само че, законът допуска подобен тип здравни заведения да имат максимум 10 легла, коментира д-р Анатоли Млъзев, шеф на хасковското Кожно. Тоест, за да се случи това, министерството на здравеопазването трябва да промени изцяло закона. Което не може да стане в необходимите срокове, за да се сключи договор за клинични пътеки със Здравната каса. А пътеките са единственият начин за финансиране на Специализираната болница. 

Другият шанс е общината да покрие необходимите 87 хиляди лева. В общинският бюджет обаче нямало пари за такива разходи. 

Д-р Млъзев коментира и алтернативата-диспансерът да стане част от МБАЛ Хасково. Като отделение в областната болница обаче ще се загуби цялата диспансерна дейност-откриването и следенето на хората с проблеми, воденето им на отчет, проследяването на контактни и евентуални огнища на зарази. Пациентът ще бъде лекуван докато е в болница, но впоследствие той се губи от погледа на здравеопазването, а част от проблемите са рецидивиращи и заразни. 

Подобно преструктуриране на практика ще остави на улицата и голяма част от персонала. Кожни специалисти в Хасково има малко и вероятно те ще бъдат взети анблок в болницата, но това едва ли ще важи за сестрите. От 19 работещи на трудови договори, вероятно ще се „спасят“ само 5-6 души, прогнозират в Кожното. Не че и сега положението на останалите е розово-заплатите идват с тримесечно закъснение. 

Положението на Кожното се влоши рязко от началото на миналата година, когато бе променено финансирането му. До тогава диспансерът се субсидираше от Министерството на Здравеопазването с поне ¼ милион годишно. После обаче останаха само средствата по клинични пътеки, чийто лимит бе 9 хил месечно. Подобни приходи обричат Диспансера, нещо за което предупреждаваха от и предишният управител д-р Веска Василева, и настоящият, д-р Анатоли Млъзев.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини