От х:

Днес в x:

Европътеводител отведе деца от „В. Левски“ във Франция

Две петокласнички от хасковското училище „Васил Левски“, придружени от двама преподаватели, се завърнаха от едноседмичен престой във Франция. Ученичките Петя Латунова и Жувена Бонева днес разказаха впечатленията си от пътуването. То се осъществява по проект „Европейски мултипътеводител“ по програма „Коменски“. В него освен България участват Франция, Португалия, Гърция, Турция, Румъния, Полша. В рамките на проекта е създаден и „многоезичен разговорник“, включващ необходимите на пътешественика фрази от езиците на участващите в проекта държави.

Хасковлийчетата били настанени в домовете на френски семейства в град Албер, близо до Амиен, на около 300 километра от Париж. Те разгледали местното училище, историческите забележителности, музеите. „Френските училища са по-малки, с по-тесни коридори и малки класни стаи, но много уютни и красиви“, разказаха впечатленията си двете момичета.

Там те представили българския фолклор, с който провокирали интереса на децата от други държави. Традиционните български мъжки и женски носии се радвали на голям интерес, наред с облеклата на старите румънци.

Проектът има вече свое лого, отпечатвано на рекламните материали, похвалиха се от хасковското училище. Още по радващо е, че то е дело на ученичката от СОУ „Васил Левски“ Радина Митошева. Нейният проект за лого бил избран след международно онлайн гласуване, в което се включили деца от всички националности от проекта.

Следващото пътуване на ученици от „Васил Левски“ по проекта е планирано за месец март 2013 година - в Гърция.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини