От х:

Днес в x:

31 бика заклещени от 5 дни на между България и Турция

Тирът не може да влезе в Турция. Нито да се върне в България

31 латвийски бика от 5 дни са в ничията земя между България и Турция заради липсата на необходимите документи за транспорт на фирмата превозвач. Биковете пътували за Ирак но били спрени на турският пункт Капъ Куле, защото се оказало, че превозвачът няма транспортни разрешителни за пътуване през Турция. Куриозното е че биковете не могат да се върнат в в България, въпреки че вече са я прекосили надлъж и шир. 

Казусът възникнал преди 5 дни когато добичетата безпроблемно минават през граничен пункт Капитан Андреево на път за Турция. На отсрещният Капъ Куле обаче, турските гранични власти спират камиона със животните, заради липсващите разрешителни. Биковете се връщат в България, но сега пък биват спрени от българска страна. Причината е че от 1987-ма година у нас действа забрана за внос на чифтокопитни животни от Турция. А връщащите се бикове автоматично стават внос. Така, камионът с добичетата не може легално да бъде нито в България, нито в Турция и остава на 20-тина метра „ничия земя“ между двата пункта. 

Днес ветеринарите от хасковската агенция по безопасност на храните закупиха 360 кг фураж, понеже собствените запаси на превозвачът приключили. Не е ясно още колко време българските власти ще бъдат принудени да хранят биковете и за чия сметка ще са тези разходи. От турска страна потвърждават, че веднага ще разрешат транспорта, ако фирмата превозвач си извади необходимите документи. 

Транспортната фирма е със собственик германец, а шофьорите са поляци. Водачите на камиона обясниха, че нямали представа за липсващите документи. Надяват се шефовете им да извадят бързо необходимите разрешителни защото пропускали сроковете за доставка.

Пък и биковете били предназначени за колене. Заради принудителният престой и недостатъчната храна обаче, много от тях загубили телесно тегло, което би могло да доведе до отказ на поръчката, опасяват се шофьорите.

Камионът с 31 млади бика стоят на "ничия земя" между България и Турция
Животинките стоят от 5 дни заключени в камиона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини