От х:

Днес в x:

Отнеха 5-те деца на ромите, уморили бебето си от глад

Част от оцелелите деца-на 2 и 3 годинки се топлят на единственото легло

Димитровградските социални днес изведоха от дома им 5-те деца на Кирилка и Николай Николаеви от симеоновградското село Константиново. В събота там почина от глад последното им дете-5 месечно момиченце. Детето било хранено само с каша от брашно, развило белтъчен синдром и починало скоропостижно, след като имунната му система се сринала. 

Фамилията губи бебе за втори път-преди години, тяхно 40 дневно дете умира от пневмония, защото родителите му нямали пари за лекарства. А нямали пари, защото бащата пропивал всичко. 

Останалите 5 живи деца на Кирилка и Николай Николаеви са на възраст от 2 до 15 години. Те живеели в потресаващи условия-стара съборетина, без ток и вода. Къщата била горяла два пъти това лято и от нея била обитавана само едната стая. Всичките 4 деца без голямото, са били завити с едно одеяло на единственото легло. Било топло, но само защото баткото Живко ходел да събира съчки в гората. Като видяла потресаващата мизерия, шефката на димитровградските социални Жанета Желева разпоредила незабавно извеждане на децата дори и за да ги настанят в дом. Мъниците, били премръзнали, гладни, а някои на прага на пълното изтощение. 

Спасение от социалната институция се оказали вуйчото и вуйната на фамилията. Социалните не разкриха имената им, но споменаха че и друг път са взимали децата за огрижване, от съжаление към окаяното им състояние. . Кметът на Константиново Димитър Дончев пък ги описа като работливи хора-мъжът работил като зидар, жената като краварка. Пълнолетните им деца вече били напуснали дома. 

За разлика от тях Кирилка и Николай никога не са работили. Получавали 3 детски добавки по 35 лв плюс майчинство от 100 лв на вече починалото бебе. Другите деца не взимали детски, щото не ходели на училище. Кирилка и Николай никога не са работили нормална работа-преживявали от просия и клошарство в Харманли. Преди 10-на дни се връщат в константиновската къща. Мълвата говори, че бягали от кредитори в Харманли.

Кирилка и Николай са дадени на прокурор, обявиха от отдел Закрила на детето. Обвинението събира данни за възбуждане на наказателно преследване срещу недобросъвестните родители.

Г.Христов

В тази къща живеела фамилията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини