От х:

Днес в x:

Кръчмите на стачка: половината затварят, другите гонят персонал

Протестът на ресторантьорите привлече стотици гневни пушачи

Ако до първи декември правителството не седне да води разумен диалог за тютюнопушенето на обществени места, ще затворим заведенията и ще изпратим всичките си хора на борсата. На това се заканиха хасковските ресторантьори от Българската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Днес те се събраха на „Протеста на празните маси“ пред сградата на областна администрация. По думите на хасковските кръчмари, пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места убива бизнесът им. Затова те ще „убият“ държавата-28 % от бизнесът в България е свързан с ресторантьорство и хотелиерство. Ако той застачкува, държавата фалира, заяви председателят на БАРХ-Хасково Стойчо Ганашев.

Заведенията така и така са на прага на фалита. Николай Стоянов обяви че именно заради пълната забрана за тютюнопушене е зарязал едно от заведенията си в Хасково - „Стария Конак“. „Направих големи инвестиции за пригодяването на втория етаж за пушачи. Сега те са безсмислени, а без пушачи подобен закрит ресторант не може да оцелее, каза Стоянов. Той вече е изгонил половината от 20-те си души персонал в другите си две заведения р-т „Приятели“ и пиано бар „Френдс“. Заради свитият бизнес-няма хляб за всички.

Собственикът на известният хасковски клуб „Джаза Нова“, Станчо Петров, обяви че го затваря за Нова година. Той вече съкратил кухнята на заведението и постоянно свива числото на сервитьори и бармани. „Джаза нова“ бе първото глобено от Никотиновата полиция хасковско заведение. От РЗИ го санкционираха за липса на стъклена стена, която да го прегражда на две половини-за пушачи и непушачи. Станчо изгради стена, постави нова вентилация в целия бар и отново си напълни кръчмата. Пълната забрана обаче обезсмисли инвестициите и опитите му да прави бизнес, съблюдавайки закона.

Ресторантьорът Цвети Лалов пък се принуди да постави електрически и газови печки на двора на своя „Чилаут“. Макар и на открито, те бяха опция за пушачите, без които популярния бар не може да оцелее. Не всички обаче имат ресурсите да подобни инвестиции.

Според Стойчо Ганашев, наредбата е тотална дискриминация спрямо клиентите.“Непушач ви го казва. Това е ненормално-гоним клиентите си като кучета да пушат на снега“ , каза той.

Мненията за това което трябва да се направи са разнопосочни. Според някои ресторантьори-да се върне досегашното положение на зали за пушачи и за непушачи. Постепенно изкристализира мнението забраната да си остане в ресторантите, но баровете, бистрата и нощните клубове да бъдат освободени от нея. „След 22 часа в дискотеките не влизат деца, бебета, бременни-само големи хора“ допълни Петров. Основният оборот на барчетата е от кафета и питиета, а факт, те вървят с цигара за 80 % от хасковлии. Които ще се откажат от кафетата и питиетата, защото на практика няма да ги пият в барчетата, а отвън.

Всички обаче са категорични, че не може 4-ма чиновници в Здравното министерство да си решат ей така, че няма да се пуши, без да вземат под внимание интересите на собствениците на заведения и на техните клиенти.

Накрая изразиха отношението си към ненормалната държава с красноречивия плакат: "Педали може, пушачи-не"

Г. Христов

Хасково обича да пуши
Педали може, пушачи не
Тя е дискриминирана
И те също
Джаза нова затваря
Макар те да бяха от първите които си поставиха преградна стена
Стойчо Ганашев/вдясно/ и Станчо Петров поведоха протестта
В Чилаут на Цвети Лалов се топлят с електрически печки на открито. Но е неприложимо при сняг
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини