От х:

Днес в x:

Чистка в регионалната библиотека

Библиотекарките натовариха в контейнер кашони с книги и вестници за рециклиране

Служителите на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ започнаха чистка на стари книги и вестници. Над 600 тома литература и 500-600 килограма периодични издания се натовариха в огромен контейнер, за да бъдат дадени за рециклиране.

Става дума за морално остарели издания или за такива, които са  многотиражни, задръстили с десетки томове хранилищата на библиотеката. Понеже културното заведение добавя към фонда си с 4-5 хил нови тома годишно, старите книги понякога трябва да бъдат разчиствани. Което става веднъж годишно, когато се „пенсионират“ до 1 200 тома. 

Принципа на подбор е че се изваждат от употреба книги, които не са били потърсени 10-15 години от читатели. Като например СЕЛКОР на Георги Караславов. И да е имало някога интерес към него, то той отдавна е изтлял, може би още към 70-те години, когато е сниман едноименен филм по книгата. Подобни заглавия има много. Библиотеката се стреми, да оставя поне по един екземпляр, поне за библиографска справка.

Преди днешното прочистване, „Христо Смирненски“ е предоставил безвъзмездно над 400 заглавия на селски читалища. От много от тях са взети по няколко тома. 

Принципът при вестниците е, че на безсрочно запазване подлежат политическите издания или такива от типа на Държавен вестник. За останалите има някакъв срок. Финансовата информация в един „Капитал“ например ще е безсмислена след 5 години, дадоха пример от библиотеката. Същото важи и за много от спортните вестници. 

От библиотеката за пореден път призоваха читателите си да си връщат навреме книгите, за да не се стига до отчисляване на заглавия, въпреки че те на практика са налични в библиотечния фонд. Голяма част от литературата е с просрочено връщане, което затруднява навременното и възстановяване при евентуални повреди.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини