От х:

Днес в x:

В Турция откриха най-стария храм в света

Сн.: Wikipedia.org

Построен в зората на неолита, преди около 11,500 години, Гьобекли тепе (на турски: Göbekli Tepe, „Прашният хълм") представлява своеобразна загадка: градът, който се състои от двайсетина каменни кутии с гравирани колони, не е запазил нито една следа от живота, който се е развивал в него.

Професор Клаус Шмид, който води разкопките смята, че това е първият "храм" на света, който е по-възрастен дори и от градовете, за които доскоро се предполагаше, че са на няколко хиляди години. Но как може да се докаже това?

Групата на Тристан Картър, археолог от университета "Мъкмастър" в Канада, успя да открие доказателства, които наистина звучат впечатляващо. Става дума за около стотина остриета от обсидиан (черна вулканична скала, която прилича на стъкло), които били открити на същото място. Странното е, че в близост до него няма нито един вулкан.

След анализ, проведен под йонни лъчи в Центъра за изследвания и реставрация на музеите във Франция, а след това и под флуорисцентно лъчение в Канада, техния произход може да се проследи чрез сравняване на химическия състав на най-близките вулкани.

Било установено, че според състава си, парчетата произхождат от области и местности, които са на стотици километри разстояние едно от друго. Точната причина как и защо те са се оказали тук е забулена в мистерия, но надделява мнението, че древният кръстопът Гьобекли вероятно е бил най-древното място за поклонение в света.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини