От х:

Днес в x:

Казанджия дари нивата си в ползу роду на Бисер

Бай Петър показва мястото, на което ще е пречиствателната станция на с. Бисер

Село Бисер ще има своя пречиствателна станция. Към съоръжението ще бъде изграден и помпен сектор на канализацията в наводнената през февруари част на населеното място. Мястото вече е избрано, а теренът е дарение от бившия зам.треньор на националния отбор по самбо Петър Мишков.

Мъжът, който е кореняк-бисерчанин, разписа документите за дарението на 25 -ти октомври. Той се разделил с бащиния си имот без да се замисли, защото е убеден, че това, което ще се случи на неговата земя ще е за добруването на Бисер.

“Хората ни преживяха страхотията през февруари. Много от съселяните ми пострадаха от наводнението тогава. Разделиха се с родните си къщи, загубиха покъщнината си, която са събирали цял живот, а някои дори оплакаха близки. Моят роден дом не пострада. Бях от пощадените от природната стихия.“, разказва 9 месеца след бедствието 66-годишният бай Петър.

След страданията в Бисер той все искал да помогне с нещо. „Нямам милиони да дам. Случайността обаче ми поднесе такава възможност, след като се оказа, че моя терен край реката е най-подходящия за вдигането на пречиствателна станция. Затова не се замислих и за секунда. Попитаха мe колко искам за земята, казах им -нищо!“.

Потомствената му нива в местността „Киризлика“, която вече е собственост на общината, е половин декар. Преди „голямата вода“, семейството му отглеждало там плодни дръвчета. Придошлите талази обаче изкоренили овошките.„Всеки си има съдба. Моята е свързана с тази на родното ми Бисер. Така ни било писано-случи се! Разбахме обаче, че човек не може да се бори с природата! Разбрахме и колко е важно хората да си помагаме“, казва самбистът. С националите по самбо бай Петър е обиколил Европа, все обаче нещо го теглило към Бисер. Затова когато се пенсионира, решава да се върне отново в родната си къща. „Реших да прекарам остатъка от живота си тук, откъдето съм започнал.„. И булка си взема от родното място. Признава, че до 30 години ергенувал, срещнал много красавици по света и у нас, но бисерската Маринка била избраницата му.“

Вече 4 години, откакто отново си е в Бисер, бай Петър се занимава със земеделие. Има около 100 дка.“Едва сега разбрах какво означава да се бориш със земята. Но и какво всъщност значи родна земя . Да усетиш мириса на пръстта, да усещат докато се трудиш над земята, че един ден ще те погълне и да ти е спокойно и хубаво“, емоционално разказва Петър Мешов.



Преди зимата той успял да стегне казаните в ракиджийницата, която стопанисва“ Бисерска перла“. Съоръженията били наводнени през февруари. Вече обаче казаните работят с пълна пара. Нашата ракия е най-хубавата в региона. Бисерчани знаят как се прави “грозданка“, хвали се казанджията. В близките му планове сега е да кандидатства по проект и да развие селски туризъм в Бисер. Краят ни е красив, има история, реката ни е пълна с риба. Има какво да покажем на гостите, знаем и как да ги посрещнем, защото сме гостоприемни хора, казва Петър Мишков. Всички, които са се запътили към Бисер обаче предупреждава, че бисерската вода в Герганината чешма е магична. Който пийнел от изворът на Белоногата, оставал завинаги по тези места.

М. Манолова

казанджията броил 750 лв. за да стегне съоръженията след наводнението
В Бисар вече обмислят да патентоват Бисерската перла
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини