От х:

Днес в x:

Пазят топлото в Левски и Езиковата с 2 млн.лева

Две хасковски училища "удариха джакпота" за енергийна ефективност след като бяха включени в проекта на общината по Оперативна програма „Регионално развитие“.

ГПЧЕ “Проф. д-р Ас.Златаров“ и СОУ "В. Левски“ са школата, в които ще бъде направена цялостна реконструкция и саниране, както и подмяна и подобрение на отоплителните инсталации. За това общината е разписала проект за малко над 2 млн.лв. 300 000 лв. са собствен принос, а съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е за над 1,7 млн. лв.

Двете училища са избрани неслучайно за енергийно ефективните дейности, обясни ресорният зам.кмет Нели Станева. Тя уточни, че по подобен проект вече е сменена дограмата на двете учебни заведения, а с настоящите ремонти се затваря цикъла за високо енергийни параметри в сградите им.

Въпреки че е по учебно време, ремонтът не пречи на часовете. Преди старта на строителните работи по топлоизолацията всички работници на фирмата-изпълнител „Инерт бетон транспортстрой“ от благоевградското село Абланица са минали специално инструкции за безопасност на труда. Заедно с директорите на училищата е разписан и специален график, според който смените на учениците и работниците не се засичат, уточни ръководителят на проекта инж.Даяна Добрикова.

Според разчетите, след изпълнението на всичко заложено в проекта, от по-добрата енергийна среда в сградите на училищата се очаква възвръщаемост на вложените средства след около 5-6 години. Освен това ще бъде икономисана и 30 % от досега използваната в зданията ел. енергия.

М. Манолова

изпълнителят на проекта инж. Добрикова обеща край на ремонтите в срок
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини