От х:

Днес в x:

Кметът: Не може сульо и пульо да съдят общината за дупки

„Не може сульо и пульо да съдят общината за дупки. Трябва да пресечем тази тенденция“. С тези думи кметът Георги Иванов защити своето предложение пред Общинския съвет в Хасково за промяна в Наредбата за управление на общинските пътища. Според приетите днес промени в Наредбата се създава изцяло нова глава, чийто първи член гласи: „Началниците на съответните полицейски служби и застрахователните дружества незабавно уведомяват кмета на общината при настъпване на пътнотранспортно произшествие с имуществени щети, причинено от неравности по пътната настилка. Уведомяването се извършва чрез телефон, факс, писмено или по друг начин.“

Според мотивировката в текста на докладната записка през 2012 година драстично са се увеличили случаите на предявени съдебни искове към общината от физически лица и застрахователни компании заради инциденти и щети, причинени от неравности по пътната настилка.

Според градоначалника обаче дупките на пътя не винаги са общински. Те може да са в резултат от дейности на ВиК, на Енергото или пък на граждани.

„Вече в два случая оборихме в съда претенциите към общината“, обясни Георги Иванов.

Още в началото на дебатите по това предложение общинският съветник Антон Иванов обърна внимание, че една общинска наредба не може да противоречи на закон. „Няма как да задължим шефа на КАТ или на районното управление на МВР да ни уведомява. Да не говорим пък за застрахователните компании. По силата на кой нормативен акт ще ги задължим да ни звънят при произшествие?“ Антон Иванов поиска текстът да бъде променен.

Себахтин Исмаил пък взе думата и като адвокат заяви, че се предлага текст в наредба, който „няма да върши никаква работа в един съдебен процес. Начините за събиране на доказателства в гражданското съдопроизводство са описани в ГПК. Ако полицаите решат да не ни се обадят за дадено произшествие, това с какво ще ни помогне в съдебния процес?“, попита Исмаил.

Разгоря се кратка дискусия дали кметът на общината може да заповядва на полицейските шефове. „Мога да издам писмена заповед. Но те не ги спазват много по субективни причини“, обясни Георги Иванов.

Всъщност в Закона за местното самоуправление и местната администрация отношенията между кмет на община и полицейски шефове са регламентирани в една точка, която се отнася до опазването на обществения ред. Точният текст е следният: „Кметът на общината... отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните полицейски служби“.

Според кмета обаче няма значение дали промените в наредбата не отговарят на закона. „Областната управителка може да го спре и оспори, съдът ще се произнесе. И тогава ще имаме солидна база за действие“, обясни Иванов.

„Щом кметът е казал, че мога да спра това решение и да го оспоря в съда, значи самият той не е сигурен в неговата законност“, коментира пък губернаторката Ирена Узунова през Haskovo.net. Тя допълни, че задължението й е да следи за законосъобразност на приетите от общинските съвети актове и ще се произнесе, когато документите пристигнат в областната администрация в писмен вид.

Според юристи обаче проектът за промяна в наредбата не е бил публикуван в сайта на общината в изисквания 14-дневен срок преди гласуването му в залата, и само на това основание съдът ще го отмени, без да го разглежда по същество. Според други пък най-сигурният начин общината да избегне съдебни искове за щети при пътни инциденти, е да запълни дупките по улиците.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини