От х:

Днес в x:

Харманли -с икономически облаги от транзитния бежански център

Никола Казаков и Ирена Узунова
 
Никола Казаков и Ирена Узунова

Пускането на транзитен бежански център в Харманли ще донесе по-скоро икономически облаги за района, отколкото опасност, коментира на съвместна пресконференция с областният управител на Хасково Ирена Узунова, председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Никола Казаков.

Той увери за центъра в Харманли, че ще е от затворен тип, което означава, че бежанците ще извършват всички дейности само в рамките на определения терен и ще бъдат охранявани от полиция. „ Чужденците няма да имат право да работят и ще получават в този център само хуманитарна закрила“, подчерта още Казаков.

Той коментира още, че въпреки миграционния натиск на последък, за сега България е далеч от необходимостта за задействането на Националния план за действия при временна закрила. За стартирането му нормите са 500 души на денонощие. В момента у нас за 24 ч. минават границата незаконно около 40-41 нелегални. През тази година процентът на поискалите статут на закрила у нас чужденци е 36 %. Броят им като цяло е същият спрямо миналата година. Увеличение с близо 2,5 в месеците август и септември, в сравнение с предходните месеци, обаче бележат сирийците, подали молба за закрила от българска страна. Никола

Казаков беше в областния град по повод проведената на територията на район 1521 учебна конференция по Националния план за временна закрила. Предстои и националната конференция, която ще е идния месец в София.  По този план се работи ежедневно, има създадена междуведомствена работна група, която непрекъснато го актуализира. По думите му в случай на възникване на кризисна ситуация влиза в сила, за което обаче държавата ни трябва да отправи предложение към съвета на Европа. Отговорът трябва да бъде даден в срок от 14 дни.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини