От х:

Днес в x:

Откриват феста „Перперикон“ с уникални спецефекти

Уникално събитие ще открие международния театрален фестивал „Перперикон“ през 2013-та година. За това, за развитието на българския театър, за усилието да правиш синкретично изкуство, разказва актьорът от театър „Провокация“ и директор на фестивала "Перперикон" Петър Савчов. 

Г-н Савчов, качвате се тази вечер /23 октомври/ на хасковска сцена с останалите актьори от театър „ Провокация“ в пиесата „ Любовен уикенд“. Тя е синкретична пиеса, освен актьорска игра в нея има и музика, и пластика, защо хвърляте такива сили? 

Първо, за да радваме хората. Пиесата е комедия на ситуациите и хората ще я харесат. Освен това създаването на подобен спектакъл е въпрос на приоритети и на създаване на имидж . Театър „Провокация“ съществува от 12 години, когато при първата театрална реформа беше закрит „Сълза и смях“. Част от артистите създадоха „Провокация“, който съществува и до днес към читалище „Славянска беседа“. Напоследък актьорската професия става много популярна, както беше и на времето. Покрай телевизионните сериали изникнаха нови звезди. За съжаление в театъра те понякога попадат на лоши спектакли, които се играят обаче в цяла България благодарение именно на популярността на актьорите. Ние се опитваме да правим обратното. Опитваме се да работим без супер яки звезди. Ние не сме популярните артисти, които са на дневен ред в момента, просто сме професионалисти.

Това търсен ефект ли е?

Разбира се. Интересува ни по-скоро, когато покажем едно представление да можем да се поклоним накрая с достойнство и благодарност, че сме съпреживели с нашата публика едно и също нещо. А българинът вече се научи да отбира. 

Какво е новото около международния фестивал „Перперикон“, чийто директор сте?

Готвим грандиозно представление за откриването на фестивала през 2013 -та година. Знае се вече и датата – 22 юни. Готвим представление на открито, което ще бъде с участието на публиката. Проектът е с финансиране за независими и некомерсиални спектакли от Министерството на културата. Спектакълът се казва „ Самодивска сватба“. Ще бъде организиран и ще се проведе на легендарната „Каменната сватба" в кърджалийско. Публиката ще бъде пряк участник в сватбата на самодивата и нейния избраник. Ще е нещо невиждано досега у нас.

Звучи интересно, а от къде е идеята за подобен спектакъл?

Всъщност има 11-годишна предистория. Когато за първи път направихме фестивала „Перперикон“ през 2001-ва година, ситуацията в държавата като цяло беше страховита. Хората бяха настръхнали едни срещу други. Имаше етническо напрежение. Тогава проф. Овчаров тъкмо беше открил „Перперикон“. Преди година беше започнал да копае и каза, че е древен град, а не както се смяташе до тогава, че е средновековна крепост. Общо взето все още никой не възприемаше този обект насериозно. Когато ние се запознахме с Овчаров, му предложихме да направим един фестивал, за да социализираме обекта и да го популяризираме сред хората по-лесно. Тогава, както се казва, си уйдисахме на акълите и направихме феста “Перперикон“. Тогава дойдоха внезапно 800 души. Това доказа, че изкуството обединява всички, че то не разединява. Всички хора се забавляваха. Имахме гости македонци и турци. Всички се хванаха на хоро и стана нещо грандиозно. Тогава и решихме, че такова събитие ще правим всяка година, защото си заслужава. През 2002 година учредихме награда за принос в българската и европейската култура, която се връчва в тронната зала на двореца Перперикон. Тя представлява реплика на пръстен на Птолемей II Филаделф, който беше намерен под Перперикон. При връчването на пръстена на първия покровител на изкуствата, публиката я движим по пътя на изпитанието към дворецът-светилище и така тя пряко участва в това награждаване. След откриването на олтара и храма на Дионис вече водим зрителите и там. От историческите източници знаем, че когато Александър Велики е бил в храма на Дионис, той отишъл да пита Оракула, който е бил не по-малко известен от Оракула на Аполон във Делфи, за своето бъдеще. Знаем това обаче от римски източници, покрай историята на за Октавиан Август. Баща му Флавий също бил при Оракула на Дионис, за да разбере бъдещето на сина си. Когато Оракула излял виното върху горящия олтар, пламъкът се вдигнал чака до Небесата. Такова нещо се било случило само веднъж дотогава в историята - когато Александър Велики получил своето предсказание, че ще завладее света.

Може ли да открехнете завесата за представленението край Кърджали още малко?

В момента се работи върху спектакъла. Режисьор е хасковлийката Румяна Бъчварова, която е постановчик на всички хепанинги през последните 5 години, за които разказах. Като цяло с реализацията на проекта е ангажиран огромен екип. Идеята е да социализираме този интересен обект - Каменната сватба. На мястото ще разкажем една история, която я има в българския фолклор, но чрез съвременните средства. С легендата за това как се е вкаменила тази сватба ще дадем всъщност и старт на предстоящото издание на фестивала „Перперикон“. Ще е вечерта и ще има страшно много специални ефекти. Такива, които до момента не са използвани в България. Надяваме се да се получат много добре нещата и да пратим, както се казва, хора в Космоса. Ще има летящи неща ... и повече нищо не казвам, защото искам да запазя мистиката и да държа интереса нащрек.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини