От х:

Днес в x:

Силантите безплатни само за 4 зъба, от 30 до 60 лв за всеки друг

Кристиян не показа никаква уплаха, докато бе в ръцете на д-р Колева

Поставянето на безплатни силанти на децата, важи само за 4 зъба. За всеки зъб в повече се плаща от 30 до 60 лв в зависимост от използавния материал. Това откри Haskovo.net, след като реши да провери как върви стартиралата този петък кампания в Хасково. 5-ма местни зъболекари, поставят безплатните протектори срещу кариес на малчугани от 6 до 8 годишна възраст.

Силантът е безплатен само за 6-тите зъбки, броящи се от предните резци назад. В човешката уста това са 4 зъба -два горе и два долу. Изчислено е, че 6-тите зъби са център на дъвкателното натоварване, поясни стоматоложката Милка Колева, един лекарите, които поставят безплатните силанти. Иначе, защита от кариес може да се постави на всеки зъб, който има дъвкателна повърхност, уточни д-р Колева. Това са 16 зъба. За децата, които още нямат мъдреци, зъбите са само 12.

Евентуалната им защита от кариес, извън 6-тите зъби, обаче струва пари. Простата сметка показва, че 8-те оставащи зъба струват 240 лв с евтин материал и 480 или повече, със скъп. Защото се оказва, че по света поставят силанти от 50 години и както може да се очаква има технологии за бедни и за богати.

Силантът представлява нещо много подобно на бяла пломба. Той в никакъв случай не изравнява повърхността на зъба, разби още един мит д-р Колева. Полага се в ямичката на зъба, която е най-уязвима от киселинното въздействие на РН-то. Силантът трябва да остане година, година и половина, докато завърши минерализацията на зъба. Според стоматолози, това продължава до към 9-тата година на детето. Не напразно, миналогодишната кампания бе за деца от 5 до 9 години. Сега кой знае защо е редуцирана само до 6-8 годишните.

Подобно на пломбата и силантът е от фотополимерно вещество. С тая разлика, че е флоуресцентно, за да може бързо да се открои и се провери за отчупвания. Силантът е достатъчно твърд за да се справи със всяка храна, поне толкова твърд като пломбата. Все пак се прeпоръчва на 6 месеца, преглед при стоматолог за да се добави при необходимост още вещество.

Кампанията по безплатана защита от кариес веднага привлече родителите. През миналата година, само през кабинетът на д-р Колева са минали 70-80 малчугани. Още на старта на тазгодишната кампания, заваляха записванията. Първи беше малкият Кристиян от хасковското ОУ „Климент Охридски” доведен след училище от баща си. Процедурата е напълно безболезнена, продължава минути, и незабавно третираните зъби могат да бъдат вкарани в употреба-тоест да се яде на тях.

Записвания течаха и през уикенда при тези зъболекари, които имаха работно време в почивните дни. Иначе през делниците, най-натоварени са часовете от 4 до 6 следобед, затова стоматолозите препоръчват, ако искате да избегнете опашите, да търсите прозорец в друга част от деня.

11 стoматолози поставят силанти в областта до 30-ти ноември. В Хасково зъболекарите които работят са:

Д-р Катя Делчева на бул „Раковски”, д-р Габриела Душкова-ул. „Ангел Кънчев” до Градската градина, д-р Атанаска Банева- кабинет 8 на ул. "Васил Друмев" №12/бившето зъболечение/, д-р Милка Колева-в ТК 21-ви век и д-р Кремена Вълкова в комплекс Минерал на бул. Раковски.

Г.Христов

Момчето вече няма да се тревожи за поне 4 зъба в устата си
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини