От х:

Днес в x:

Патентни войни: Samsung Galaxy Nexus отново по щандовете в САЩ

Apple претърпя ново поражение в патентната си война срещу Samsung, предаде Ройтерс. Американски апелативен съд в четвъртък вдигна временната забрана за продажбите на смартфона Samsung Galaxy Nexus в САЩ.

За производителя на iPhone и iPad това е поражение и стъпка назад в конкуренцията с постоянно набиращата популярност операционна система Android на Google, която работи на повечето устройства на Samsung.

По-низшата инстанция, която наложи забраната, е превишила правомощията си, се казва в уведомлението. Делото е изпратено обратно. Акциите на Apple приключиха сесията със спад от два процента.

Експерти обаче смятат, че вдигането на забраната върху продажбите ще има малък ефект върху пазара на смартфони. Nexus е по-стар модел на Samsung, който в момента разтърсва пазара с по-нови мобилни телефони и таблети. 

Американският професор по право Колийн Чин предполага, че решението ще направи по-трудно за компаниите в бъдеще да предизвикат предварителна забрана на продуктите на конкурента си. Тези предписания за много компании са от ключово значение за постигане на икономически ползи.

Samsung приветства решението на съда. "То потвърждава, че ролята на патентните закони е да пазят иновациите, а не да пречат необосновано на конкуренцията и така да ограничават избора на потребителите", се казва в изявлението на корейскиците за BBC.

През август Apple постигна сензационна победа в съда срещу Samsung. Съдебните заседатели решиха, след обсъждания в рамките на по-малко от три дни, че корейците са имитирали дизайна по ключови характеристики на хитовите iPhone и iPad. На Apple бе присъдено обезщетение от над 1 млрд. долара.

Битката между платформите на Google и Apple ще разтърси цялата технологична индустрия, заяви междувременно председателят на борда на Google Ерик Шмид в интервю за AllThingsD.

„Досега не сме били свидетели на битки между платформи с такъв мащаб. Предимствата са за потребителите. Цените падат рязко", казва Шмид.

По думите му обаче голямата конкуренция същевременно предизвика и сериозни проблеми за компаниите, а най-големият са постоянните патентни дела.

"Тези патентни войни са смъртоносни. Мисля, че това е лошо като цяло, лошо и за иновациите. Елиминира избора", казва Шмид. Той допълва, че има около 200 000 патента, които покриват софтуерната индустрия.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини