От х:

Днес в x:

Учен от БАН обяви Олу дере за чиста като сълза

Ихтиологът Тихомир Стефанов обяви Олу дере за чиста

Река Олу дере е една от най-чистите в региона и Южна България. Водата и е дотолкова чиста, че чак е прозрачна. Това обяви ихтиологът от БАН Тихомир Стефанов, който проучва хасковските реки. Във момента фокусът е върху река Олу дере-Харманлийска, после се мести на Чая. 

Специалистът по водните обитатели прави заключението си от наличието на риба, която е жив барометър за всяко, дори и минимално замърсяване. Така например в реката край Малево е открита рядката риба Щипок. Виюнът пък, който в хасковско наричат „стискозъб“ и „шарлек“, става изключително неспокоен при мръсни води и бяга светкавично от тях. Или измира. Той обаче също е в наличност в Олу дере. 

Най-издръжливата риба на промишлени замърсявания е каракудата. Има ли във водоем само каракуда, значи той е мръсен и причината за това обикновено е нафта. Нафтата обикновено се отделя от напоителни съоръжения директно потопени в реката или язовира. Съществуват и битовите замърсявания, но те са по-малко опасни освен през лятото когато водата намалее и боклуците не блокират окончателно достъпът на кислород. 

Причината за чистотата на местните реки е еднозначна-липса на работеща индустрия, която е основният замърсител на водоемите. 

В проучванията си Тихомир Стефанов е констатирал още 9 вида речни риби. Това са кефал, мряна, каракуда, бабушка и др. Сред най-редките видове е така наречената плескуда или виолетка. Любопитното при нея е че се размножава като снася яйцата си в мантията на живи речни миди. Наличието на плескуда е индикация и за наличие на миди, което също е доказателство за чиста река.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини