От х:

Днес в x:

Всеки пети българин с психичен проблем

Българите, страдащи от разстройства на настроението (афективни разстройства), са над 27 хиляди. Тези с болести на психиката вследствие злоупотреба с алкохол са над 13 хиляди българи, а с болна психика вследствие на стреса са над 14 хиляди сънародници, съобщи БНР.

Около 20% от нашето население страда от повече или по-малко изразени психични разстройства, които не достигат до специалист или въобще до лечение, но влошават качеството на живот, намаляват трудоспособността и имат цялостно отражение върху икономическия статус на страната и самочувствието на нейните граждани.

Според статистиката на националния център по обществено здраве и анализи у нас за миналата година са регистрирани над 151 хиляди болни под наблюдение на психиатричните заведения, отделения, кабинети и амбулатории.

България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а разходите за психиатрична помощ са едва около 2% от общите пари за здравеопазване - показват редица данни на Евростат и Световната здравна организация.

Данните бяха обявявани по повод утрешния Световен ден на психичното здраве с главна тема "Депресия: глобална криза".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини