От х:

Днес в x:

8 °C

Пешеходна дилема в Хасково-да се потрошиш или да те потроши кола

Възрастна жена пострада сериозно при пресичане на кръстовището до зеленчуковия пазар

Възрастна жена се контузи тежко докато бързаше да пресече пешеходна пътека на бул. "България" до зеленчуковия пазар, този следобед. Според очевидци, бабата подтичвала на бегом по пътеката стресната от ръмжащите наоколо коли. В един момент се спънала и паднала върху дясното си рамо. Съмненията са за фрактура на ръката или раменната става. По обясними причини, жената не бе особено словоохотлива докато бе пренасяна в пристигналата линейка. „Глей ко става. Или ще те потрошат или ще се потрошиш“ невярващо коментира минувач, докато оглеждаше свръхнатовареното кръстовище.

Опасенията на хасковските пешеходци са повече от основателни. По данни на КАТ за първото 8 месечие на тази година има 47 произшествия с пешеходци, с 45 ранени и трима загинали.

От хаоса в града се жалват и двете страни. Шофьорите, че пешеходците пресичат „в съня си“, крачещите-че колите въобще не се съобразяват с тях.

Куриозно е, че характерният за хасковско инцидент идва в първия ден, след като министър Цветанов обяви октомври за месец на пешеходната безопасност. Да пазим пешеходците на пътя ни призовава и Закона за движение по пътищата в целия си раздел 22. На всеки начинаещ шофьор пък, автоинструкторите неуморно втълпяват, че стъпи ли пешеходец на платното, той има предимство, а при инцидент-водачът на МПС винаги е виновен.

В действителност и пешеходците са виновни, ако нарушат правилата на раздел 21 от ЗдвП. Според член 184-ти, ако не спазва светлинните сигнали на светофара или регулировчика, или пък прескача парапети и вериги за да излезе на пътя, пешеходецът се санкционира с глоба от 50 лв. Санкцията бе завишена през август тази година, преди се движеше между 10 и 30 лв. И все пак, никой не бе чул за глобен пешеходец. Освен самите глобени. Според статистиката на КАТ, за 8-те месеца на тази година са глобени 133-ма пешеходци. Най-малката възможна санкция за тях е 20 лв, ако е различна от описаните по-горе две ситуации. Тогава-50 лв.

Като цяло, тежките катастрофи намаляват, както и инцидентите с пешеходци обобщават от полицията. Това може би се отнася за жертвите. Но войната между шофьори и пешеходци продължава неуморно.

Г.Христов

Жената болезнено разтриваше рамото си
После бе откарана в болница
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини