От х:

Днес в x:

Секат 30-годишни кедри за къщата на замкмета

30-годишни кедри в градинката на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ до читалището, бяха нарязани на парчета тази сутрин. Работници разчистват терена за строителство на фамилната къща на заместник кмета на Хасково Минко Ангелов. Изсичането е разрешено от общината, съгласувано е с отдел „Екология“, прави се заради издадено разрешително за строеж и одобрен план, съобщи за Haskovo.net пресаташето на общината Бояна Тодорова.

Изсичането на 30-годишните дървета в градинката предизвика възмущението на съкварталците тази сутрин. Те недоумяваха защо се разрешава унищожаването на растителността в парка.

От няколко години обаче тази градинка не е градинка. Теренът е преобразуван от публична в частна общинска собственост и е продаден на търг. Зелената площ от 523 кв.м е закупена от шефа на фирма „Компютър консулт“ Минко Ангелов за 39 647 лева без ДДС, пише в сайта на община Хасково. Сега Минко Ангелов е заместник кмет на общината.

Процедурата за продажбата на имота е открита през октомври 2009 година, началната тръжна цена е 59 000 лева без ДДС. Но мераклии няма. През май 2010 година е приета нова оценка за продажбата - 39 225 лева без ДДС. И този път имотът намира купувач.

За куриозния случай Haskovo.net писа през пролетта на миналата година. А куриозът се състои в следното:

На мястото на парка се е издигала къщата на Пеньо Вълев, но имотът е отчужден през 1968 година. Той и съпругата му Маринка, дъщеря на собственика на мястото 88-годишния Кузма Гинев, многократно са правили опити да си върнат парцела, но безуспешно.

Първият им опит е през 1992 година, когато е гласуван закона за възстановяване на собствеността върху отчуждени имоти срещу връщане на сумата, която им е била заплатена.

Семейството завежда съдебно дело, но не успява да си върне земята. Техният имот - къща и двор, е бил с обща площ 360 кв. м. Срещу отчуждаването те получили 7 400 лева и предимство при закупуването на тристаен апартамент. Съдът обаче отказва да отмени отчуждаването с мотива, че на мястото е изградена градинка, има борови насаждения. „Не ни го върнаха с аргумента, че е зелена площ със защитени дървесни видове, а разбираме, че вече е частна собственост, върху която ще се строи“, коментира пред Haskovo.net миналата година Пеньо Вълев. „Значи за съда тук има градинка, а за общината – парцел“, възмущаваше се той.

На мястото на градинката ще бъде изградена еднофамилна жилищна сграда с височина до 10 метра.

Потърсени за становище, от РИОСВ Хасково обясниха, че изсичането на дървета в рамките на града е от компетенцията на общинската администрация, освен ако не става дума за защитени видове, а случаят не бил такъв.

Заместник кметът Минко Ангелов потвърди пред Haskovo.net, че той е собственик на парцела и ще строи на това място. „Направихме всичко възможно да избегнем премахването на двете дървета, но нямаше как да се строи без да се отсекат“, обясни той.

По отношение на куриозният случай с бившите собственици, Минко Ангелов каза: „Не съм знаел историята на този парцел. Купих го на търг, много преди да имам общо с общинската администрация. Дори преди това имаше друг търг, на който не се яви никой. Въпреки това съм готов, ако хората толкова го искат, да им го продам обратно, на същата цена, на която съм го купил“.

Тодор Кръшков

Пеньо Вълев
Минко Ангелов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини