От х:

Днес в x:

Мотокросът в неделя ни струва 12 бона

Спорната трибуна ще се ползва законно в неделя

11 900 лв е платила община Хасково на българска федерация по мотоциклетизъм за организиране и провеждане на състезанието по мотокрос тази неделя. Това става ясно от мотивите на хасковският административен съд, който днес спря заповедта на ДНСК за забрана използването на трибуната към мотопистата. ДНСК пледираше, че е незаконно построена, но съдът определя, че неизползването ще провали мероприятието, а от това могат да настъпят щети за организатора, община Хасково, в размер на 11 900 лв. Колкото са платени на БФМ. Заповедта на ДНСК бе от 12 септември. Тя бе атакувана веднага от администрацията в съда. 

Хасковският административен съд намери, че не са налице условията по чл. 60 от АПК, който допуска издаване на предварителна заповед за спиране от експлоатация, когато са застрашени живота или здравето на гражданите, особено важни държавни или обществени интереси, както и ако се осуети или затрудни по сетнешното изпълнение на заповедта, от което да настъпи значителна или трудно поправима вреда.

Безспорно обаче, пише в мотивите си съдия Ива Байнова, е " че в случай на непровеждане на организираното състезание  за оспорващия биха настъпили значителни вреди, предвид размера на изплатената към БФМ сума. Освен това предварителното изпълнение на процесната заповед би довело като резултат до невъзможност за провеждане на спортното събитие, което както е видно от материали в местните медии, се провежда не за първи път и  е предмет на интерес не само в местен /национален, а и в международен аспект.  Следва също да се отчете, че трасето на мотополигона притежава и  лиценз за провеждане на европейски състезания по мотокрос /видно от приложените статии в горепосочените издания/ , каквото безспорно е и предстоящото спортно събитие. Непровеждането на същото като резултат от предварителното изпълнение на оспорената заповед би довело и до негативен отзвук сред спортните среди не само в България, а и в международните такива". 

Решението на административният съд може да се обжалва в двуседмичен срок. Съдът насрочва делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 25.10.2012г. от 10.00ч. , за която дата да се призоват страните.   

Така трибуната ще е достъпна за експлоатация през уикенда, когато стартира мотокроса. В случая тя няма да доведе до незабавни дивиденти, понеже организаторите обявиха входа за „свободен“. Евентуалната печалба за Хасково би могла да е само морална - ако хасковският състезател Кристиян Кръстев стане източно европейски шампион. В момента местният ас е втори в генералното класиране, на само 10-на точки зад румънец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини