От х:

Днес в x:

Таен свидетел след 4 ч. разпит: Имами призоваваха за джихад

Пазарджишкият окръжен съд оповести протокола от разпита на таен свидетел 003 по делото за проповядване на радикален ислям. Той беше разпитван повече от четири часа и зад параван от съдиите.

Част от подсъдимите по делото срещу 13-те имами в Пазарджик са призовавали към джихад на територията на България, твърди още свидетелят, записан като 003, предаде bTV.

В показанията си свидетелят казва, че от месец март 2008 г. на територията на България съществува нелегална структура на организацията „„Ал Уакф Ал Ислями”“, твърди разпитаният, цитиран от Агенция "Фокус".

Фондация „Ал Уакф Ал Ислами” е учредена в Айндховен - Холандия,  и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. След атентатите на 11.09.2001г. централата и е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.

През 2010 година окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, във взаимодействие с МВР и ДАНС проведоха специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”.

Тайният свидетел каза пред съда в Пазарджик, че членовете в тази организация поддържат конспиративни контакти, прикривайки ги чрез неформални срещи на лидери и проповедници. Учредителното събрание на организацията е станало с участието на Саид Мутлу, Али Ходжа, Али Хайредин, Муафак Аласад като на това събрание е присъствал и шейх Халид Мухтайри от Саудитска Арабия. За ръководител е определен Саид Мутлу, който заменя Аласад, тъй като целта е водачът да е български гражданин.  Саид Мутлу в момента е имам в град Сърница.
Тайният свидетел е казал, че не може да коментира факти и обстоятелства, които са свързани със събиране на информация, представляващи държавна тайна.

В Истанбул през 2008 г. организацията получава програма, в която целите са налагане на исляма и шериатската държава в България като те се прикриват зад благотворителни и други дейности. Според тайния свидетел организацията е имала финансиране в размер на 400 000 евро за периода 2008-2010 г. Парите са разделени между участниците в нея като човекът, който ги е разпределял е Саид Мутлу.

Използвани са районните мюфтии Абдуллах Салих и Неджми Дъбов за легализиране дейността на организацията. Останалите са получили карти на ваизи (проповедници), за да имат право на свободен достъп до населените места. В районите, в които са работили, се създава религиозно напрежение, стига се до екстремистки прояви, дори до насилие над друговерци. Според свидетеля се стига до видима ясна радикализация и до процеси, които застрашават религиозния мир.

Ахмед Ахмед е разпространявал идеи, базирани на религията, но с екстремистка насоченост, защото твърди, че държавата трябва да се управлява по законите на Шериата, а не по светските закони.
Според свидетеля се стигнало дори до религиозна омраза към друговерците и до конфликт между радикалните и умерените мюсюлмани. Той дава подробности около конкретното участие на обвиняемите в тази дейност.

Съдът трябва да разпита още четирима явни и трима тайни свидетели. Съдът реши да отложи делото за 29 октомври.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини