От х:

Днес в x:

Безхаберие пречи на иракчани да харчат у нас

Представители на иракския бизнес преди време открито заявиха в Хасково мераците си за партньорство с нашенски фирми, сега българската чиновническа машина ги стопира за това

Бюрократична спънка е на път да провали визита на иракска бизнес делегация в Пловдив. Групата е застопорена от дни в Истанбул, където чака документи за легално влизане у нас от българското ни посолство там, алармира шефът на хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев.

Иракските бизнесмени имали мерак да дойдат да разгледат изложенията на Пловдивския панаир, с цел пазар. Преди няколко месеца делегацитя от Близкоизточната държава беше на официална визита в Хасково. Иракчаните още тогава заявиха, че се интересуват от българската хранително-вкусова промишленост и всичко свързано със строителството. Тежката чиновническа българска машина обаче, ги е барикадирала в турския град от понеделник. Иракчаните не можели да получат документите за минаването през турско-българската граница от служителите на българското външно в Истанбул, защото бг-чиновниците чакали отговор от София.

Проблемът с провлачената система за получаване на визи  за България в Турция, е на дневен ред пред комшийския бизнеса от няколко години. Нееднократно български компании с турски партньори са алармирали за спънките и тромавата ни система. За проблема охкат от край време и от Търговската палата в Одрин. Членовете й още преди месеци посочиха и новото неудобство-че фирма подизпълнител на българското консулство в пограничния турски град, е натоварена с посредническата дейност между българската държавна институция и желаещите да получат визи. Фирмата от една страна още повече забавяла придвижването с документите, защото на практика се явява междинна инстанция, а от друга страна и натоварвала турските бизнесмени с допълнителни такси за посредничество, извън регламентираните от българското външно министрество за издаването на визи. Парадоксалното в случая е и, че посредническата фирма, която в Турция се занимава с българските документи, е регистрирана в индийския пристанищен град Мумбай, дивят се комшиите.

Според шефът на ХТПП Янчо Янев в момент на глобална криза държавата ни трябва да улесни контактите с трансграничните ни бизнеспартньори , а не бюрократичната машина да се явява излишна спънка. Той даде пример с реакцията на Гърция, която от няколко месеца е променила разпоредбите и привлича турския бизнес на своя територия с улеснения достъпа на макс. В момента в Гърция бизнес визите се издават за срок от две години, което приковава вниманието на турските партньори, коентира още Янчо Янев.

М. Манолов

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини