От х:

Днес в x:

Уникални вибросейзи търсят нефт и газ в свиленградско

Френските вибросейзи са разработени и за работа в пустинята

Вибросейз камиони, които са уникални за страната ни, започнаха работа на терен за проучване на наличието на нефт и газ на територията на Свиленград. Машините са френско производство и са последния писък на технологията, която се използва от всички водещи компании по света. Това обясни ръководителят на сеизмиката в район “Тракия“, който се проучва от „Овергаз“, инж. Димитър Мерачев.

Проучванията в тази част на Южна България са по импулсния метод, който е абсолютно безвреден за околната среда и за хората.

Според технологията на работа, машините спират на на определени места, които се наричат вибро точки. Те са разпределени на разстояние от по 50 метра. Вибросейзите създават изкуствена микро вълна на трептене, събраната информация от земните недра се сондира чрез сеизмоприемници, а чрез дълъг около 10 километра кабел данните се изпращат в подвижна станция, където се „складират“ и анализират. Сигналът, който спeциалистите получават за дадения момент, е във време. Това е времето за разпространение на вълната и връщането й обратно. В терена край Свиленград се добива сигнал за около 2 секунди, което се равнява на дълбочина от коло 3 000 метра. Геолозите обаче се интересуват от данните на дълбочина от около 100-1500 м., защото очакват именно на сравнително малка дълбочина на тази територия да има залежи на нефт и газ, обясни инж. Мерачев.

М. Манолова

инж. Мерачев показва един от сеизмоприемниците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини