От х:

Днес в x:

Бунище стана парк, с помощ от държавата и ЕС

Делян Добрев и Георги Манолов прерязват лентата на обновените обекти

Помощта на държавата и ЕС превърнаха едно от най-неугледните места в Свиленград в китно паркче, в което свиленградчани могат да разхождат децата си. С над 1.2 млн лева от европейски проект за териториално сътрудничество България Гърция, бе изграден зелен пояс с детски площадки на 20 декара площ, покрай дигата на река Марица. Този район бе тотално унищожен от наводненията през февруари. Европейските пари стигнаха и за възстановяване на прочутата турска баня в град Мустафа Паша, както по рано е бил известен Свиленград. Банята е строена по времето на Сюлейман Великолепни през 16-те век и е едно от култовите места в града. 337 хиляди лева пък бяха налети от междуведомствената комисия за бедствия аварии и катастрофи към МС за възстановяване и укрепяване на дигата на Марица покрай Улица Крайречна.

Със собствени средства на община Свиленград пък бе асфалтирана потърпевшата самата улица, а повредените къщи по нея-възстановени.

Улица „Крайречна“ която бе като бунище за свиленградчани, се превърна поредното прекрасно място в града, обяви свиленградският кмет инж. Георги Манолов, като подчерта, че ключът за успеха е съвместната работа на местна и държавна власт, плюс европейска помощ.

Днес министърът на енергетиката Делян Добрев откри обектите и се скъса да хвали местната общинска власт и кмета Манолов. „Това е родното ми място, но аз се връщам рядко и мога да видя голямата разлика, която се дължи на администрацията“ категоричен бе енергийният министър и пожела: да са ви живи и здрави!

Още 10 проекта на стойност 1.8 евро ще се налеят в хасковска област през следващата година, обеща министърът. Те ще са за 2 болници, 7 учебни заведения и други обекти.

Бенефициенти сред общините не бяха посочени, но със сигурност Свиленград ще е една от тях.

Г.Христов

Турската баня стана арт-галерия
Китен зелен пояс стоеше на мястото на доскорошното бунище
Тази къща бе повредена от наводнението и възстановена за 2 месеца
На площ от 20 декара има райграс, дървета, детски площадки. Всичко е защитено с нова бетонна дига
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини