От х:

Днес в x:

Русия разсекрети ”извънземно” диамантено поле

Възможен е преврат на световния пазар на диамантите

Русия разсекрети най-голямото находище на свръхтвърди диаманти в света, което се намира на границата на Красноярския край и Якутия в района на Попигайския астроблем - 100-километров метеоритен кратер, образувал се преди 35 млн. години.

Новината бе съобщена от новосибирски учени от Института по геология и минералогия към Сибирското отделение на Руската академия на науките, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Още през 70-те години на миналия век руски учени откриха там особено твърди диаманти - импактити с необичайни свойства. Те са два пъти по-твърди от обикновените и имат различна структура. По онова време обаче правителството поставя ударението върху изграждането на заводи за производство на синтетични диаманти, затова изучаването на импактитите е спряно, а данните за находището са засекретени.

След като е свален грифът секретно, геолозите се връщат към изучаването на минерала. Академик Николай Похиленко, директор на Института по геология и минералогия твърди, че още първите резултати от изследванията са се оказали достатъчни, за да се говори за възможен преврат на световния пазар на диамантите. Находището съдържа трилиони карати скпоценни камъни.

По думите на академик Похиленко, ценността на импактитните диаманти се увеличава от необичайните им абразивни свойства и големите размери на зърната, което разширява сферата на промишленото им използване.

Учените подчертават, че няма друго място в света, където да съществуват импактити с такива свойства. Това позволява на специалистите да твърдят, че са с извънземен произход, а също, че Русия е монополен притежател на неограничени запаси от уникалната суровина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини