От х:

Днес в x:

Хасково си връща старото време

Кметът и шефа на Обс първи се заловиха за кирките

Хасково възстановява времето отброявано от часовниците на 19-ти век с възстановяването на старата часовникова кула, строена през 1837-ма година. Кулата е била един от символите на града до 1916-та година, когато е съборена по неясни причини. Почти 100 години по-късно, тя ще бъде възстановена на място свързано с възможно най-новата символика на България-площад Атлантически, именуван в чест на приемането ни в НАТО през 2004-та година. На пространството между Чарши Джамия и старото Кино Аида сега има зелена градинка. Днес там бяха направени първите копки от строежа на 30-метровото съоръжение от камък и дърво. С кирките се хванаха кметът Георги Иванов и председателят на хасковския общински съвет Иван Иванов. 

Кулата трябва да бъде готова до май-юни следващата година, заяви Георги Иванов. И подчерта, че строежа няма да натовари с нито стотинка общинския бюджет. Кулата ще бъде изцяло изградена с дарения, като монумента „Света Богородица“ и камбанарията. 

По този начин Хасково показва, че е град с минало, освен град с бъдеще. За припомняне на това, на мястото около бъдещия строеж бе организирана фото изложба на старо Хасково, дело на почетния гражданин, фотографа Карекин Карекинян. 

Можем да се гордеем с града си, отбеляза в словото си Георги Иванов. И припомни защо-спокоен град, с пешеходна зона, чист и подреден. Това е и единодушното мнение на гостите на Хасково, като за тези празници те са от Шатийон Франция, Шатура-Русия, Орестиада и Комотини-Гърция, сръбския Крушевац. „Много е важно да оценим какво се прави за нашия град сега, защото обикновено това го правят следващите поколения“ пожела си градоначалникът. 

Възстановяването на старата часовникова кула бе решено от общинския съвет в края на юли. Бе открита специална набирателна сметка за даренията. Не е известно колко е събраната до момента сума, също така не е ясна и план сметката за окончателната цена на строежа.

Г.Христов

Първата копка стана факт в 11.10 часа. Последната-през юни следващата година
Можем да се гордеем с Хасково, заяви Георги Иванов
Първата копка се превърна в атракция за малки и големи
Кулата трябва да изглежда така
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини