От х:

Днес в x:

„Сакарци” от Любимец ще мачкат конкуренцията на европейски TV -фест

Танцовият състав „Сакарци” към НЧ „Братолюбие” – 1884” в Любимец ще влезе в люта надпревара с най-титулуваните в Европа фолклорни формации в TV Шампионата по фолклор „Еврофолк”.

Правото да се включат в състезанието, любимчани получиха след като преди няколко дни се върнаха с един куп отличия от Световния шампионат по фолклор „World Folk 2012” в Несебър. От там танцьорите от състава завоюваха Златен медал, Златен Орфей, Лауреати на шампионата, Диплом за Световен шампион, Диплом за отлично представяне, препоръка за участие в TV шампионата по фолклор „Еврофолк”. „Сакарци” получиха високите отличия в категорията „Фолклорни танци”, в която се състезаваха със състави от различни части на страната, Република Турция, Грузия и Малайзия Те взеха и номинация за голямата награда на шампионата от 1000 евро. За тази награда участват десетте най-добре представилите се състави и индивидуални изпълнители в различните категории по време на едномесечния шампионат.

Музикалните празници “Евро фолк 2012” се състоят от тридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF. Световният шампионат по фолклор "World Folk” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни телевизии в България, по сателитните телевизии "Нова българска телевизия", "Travel TV", "БГ TV" и "Херос TV"с обхват цяла Европа, както и по Световните интернет телевизии "Euro Folk" и "TV Rodina".

От Любимец в Несебър имаше представител и в индивидуалната надпревара - възпитаничката на местното читалище Елена Стефанова. За изпълнението си младата певица грабна сребърен медал в категорията „Фолклорни песни”, получи Диплом „Откритие на Световния шампионат” и бе призната за за най-добър глас на шампионата.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини