От х:

Днес в x:

Даваме за лапачка 34 % от месечните си разходи

Най-голям процент от месечните разходи на българина през тази  година са сумите, които плаща за храна. От всички разходвани от семейния бюджет средства, лапачката заема 34 на 100. А заедно с плащанията по жилището формира общо 50,5 % от разходите. Това съобщи на пресконференция депутатът от БСП от Хасково Емилия Масларова.

Бившият социален министър посочи още, че според данните от националната статистика и Евростат, които социалистите следят, през последното тримесечие се е повишил и процентът на данъчното облагане на човек от семейството с около 18 %, което прави -близо с 48 лв.

Масларова опроверга и пуснатите напоследък информации, че има нарастване на броя на хората у нас с депозите в банки,което говорело за забогатяване на нашенеца. Тя изтъкна, че сводките са измамни, защото всъщност 80 % от всички депозити били до 1000 лв., като най-многобройни били хората със спестявания между 100 и 200 лв.

България е единствената от страните-членки на ЕС, при която се отчита ежегоден спад на продажбите при търговията на дребно, сочат още цифрите. Според тъжната статистика, която социалистката извади, българинът вече яде по-малко кисело и прясно мляко, та дори и боб, който се счита  за една от най-консумираните храни.

По повод предстоящата си работа в парламента, Емилия Масларова уточни, че едно то  предложенията, които ще направи всъвсем скоро  ще е за правото да се пенсионираме с редуцирани пенсии. Това ще рече, че ако даден човек все още няма навършени години за пенсия, но е натрупал достатъчно трудов стаж, да може да се пенсионира с по-ниска пенсия, вместо да излиза на борсата на труда.

„Работещите бедни у нас се увеличиха“, посочи още на брифинга Емилия Масларова, като визира в димите, че на практика увеличаването на минималната работна заплата на 290 лв. е изядено от ръста на инфлацията.

На пресконференцията беше представен и новият шеф на областното партийно ръководство на социалистите в Хасково- Стефан Танев. Бившият кмет на Ивайловград, е в политиката от 1991-а година. Като приоритет в работата му напред на лидерската позиция Танев посочи- доразвиване на потенциала, който БСП има в хасковски регион. Той уточни, че до 20-ти септември ще станат ясни и имената на ръководството на облатнато БСП. До тогава ще бъдат избрани председателят и секретарят на социалистите в региона.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини