От х:

Днес в x:

Отиде си Нийл Армстронг - първият човек стъпил на Луната

Първият човек, стъпил на Луната, американският астронавт Нийл Армстронг почина на 82-годишна възраст от усложнения след сърдечносъдова операция, съобщи АФП.

Той претърпя сърдечна операция в началото на месеца, допълва БГНЕС.

На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг и неговият съекипник Бъз Олдрин направиха разходка по лунната повърхност под възхитените погледи на 500 милиона телевизионни зрители в цял свят, но не и в комунистическа България. Армстронг осигури мястото си в историята с думите си при стъпването си на лунната повърхност: "Това е малка стъпка за човек, но огромен скок за човечеството". Третият член на екипажа Майкъл Колинс остана в командния модул на орбита около Луната.

Впрочем, легендарната фраза на Армстронг дълго време бе предмет на спорове. Звукозаписът от онова време е с не особено добро качество и създава впечатлението, че той е пропуснал да членува пред думата човек ("a" man на английски).

Нийл Армстронг винаги е твърдял, че е произнесъл една добре построена фраза. През 2006 г. австралийски компютърен специалист потвърди неговата позиция, като намери липсващата дума благодарение на сложна програма. Двамата пионери изследват мястото, на което са кацнали в продължение на два часа и половина. Те събират 21 кг лунни скали, правят снимки и забиват американското знаме.

Като командир на мисията "Аполо 11" той информира контролния център в Хюстън, щата Тексас, за прилуняването на модула, пилотиран от Бъз Олдрин: "Хюстън, тук е базата на Морето на спокойствието "Ийгъл" кацна".

След това той прави големия скок на лунната повърхност. След около 20 минути той е последван от Едуин Олдрин.

Честта да направи първите крачки на Луната е трябвало да се падне на пилота на лунния модул. Според Джеймс Хансен, автор на биография на Нийл Армстронг, НАСА щяла да го предпочете Олдрин пред командира на "Аполо 11", преценявайки, че той по-лесно би понесъл товара на известността.

Пътуването до Луната е последното космическо приключение за Нийл Армстронг – приключение, което го бележи завинаги.

Командирът се пенсионира от НАСА през 1971 г., за да стане професор по авиоинженерство в Университета на Синсинати в Охайо до 1979 г.

Бившият астронавт заседава след това в управителните съвети на много компании като "Лиър Джет" и "Юнайтед Еърлайнс". Дори се появява в реклама за "Крайслер".

Неговите почитатели са многобройни и понякога са фетишисти. Така, през 2005 г. той открил, че неговият фризьор е продал косата му на колекционер за 3 000 долара.

Армстронг внезапно стана герой и икона на космическата одисея. По-късно той рядко говори на публични места, избягва микрофоните и камерите, и живее в отдалечена ферма в Охайо в продължение на десетки години.

Астронавтът е роден на 5 август 1930 г. в Уапаконита, щата Охайо. Започва кариерата си в американската космическа агенция НАСА през 1955 г.

Младият Армстронг е бил запленен още като дете от самолетите. Той ходи на курсове по пилотаж още 15-годишен и получава пилотския си лиценз година по-късно.

След това става пилот във флота и изпълнява 78 полета в Корейската война.

Армстронг учи авиоинженерство в университета в Пардю, щата Индиана, и завършва магистратура в същата специалност в университета на Южна Калифорния.

През 1955 г. става пилот-изпитател и лети на 50 различни типа самолети.

Седем години по-късно НАСА го избира за астронавт.

През септември 1966 г. той лети с Дейвид Скот с "Джемини 8". Корабът се скачва с непилотиран апарат и осъществява първото орбитално скачване на два космически модула.

Следва мисията "Аполо 11" и влизането на Нийл Армстронг в историята.

"Тренирахме заедно и бяхме добри приятели, ще останем завинаги свързани с нашето участие в мисията "Аполо 11", каза 82-годишният Бъз Олдрин и добави, че Нийл ще ни липсва.

Нийл Армстронг "бе най-добрият и ужасно ще ми липсва", добави 81-годишният Майкъл Колинс.

Астронавтът Джон Глен (81), който извърши първия американски орбитален полет, също почете "смелия" Армстронг. Глен припомни, че той е "взел пилотския си лиценз преди шофьорската си книжка".

Тримата мъже са приети през 2004 г. в Белия дом от президента Джордж Буш в Овалния кабинет в чест на 35-годишнината от техния подвиг.

Президентът на САЩ Барак Обама, като изрази дълбоката си тъга, каза в памет на астронавта: "Нийл е сред най-големите американски герои, не само на днешното, а на всички времена".

Републиканският му съперник в президентските избори Мит Ромни заяви, че "Луната оплаква първия си земен син".

Семейството на Нийл Армстронг от своя страна заяви: "Към всички, които може би се питат как да му отдадат почит, имаме една проста молба. Почетете неговия пример за служене на страната си, неговия успех и скромност така – когато следващия път вървите в ясна нощ и виждате Луната, усмихнете се вътрешно, помислете за Нийл Армстронг и му намигнете".

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини