От х:

Днес в x:

След поезия с кебапчета, с кукери след Богородица в село Добрич

Уникалните кукери от Павел Баня заслужиха най-много овации

Неуморният кмет на димитровградското село Добрич Марин Маринов отново инициира събитие, с което превърна селото си в център на културата в региона. По негова идея, подкрепена радушно от димитровградската община, днес стартира първото издание на националния фолклорен събор „По стъпките на Богородица”. Името идва от мястото на провеждането - манастирът „Света Богородица” край селището. 45 групи за автентичен фолклор пяха, танцуваха, рецитираха и изпълняваха ритуали от българската народна традиция. Най-големи овации предизвикаха  изключителните майстори от кукерският състав на село Остеново, община Павел Баня. Иначе в двудневната надпревара участват състави от Трявна, Нови пазар, Ямбол, Минерални бани и др. Събитието е сериозно, с конкурсен характер във всички категории - танцови състави и ансамбли, певици, индивидуални и групови изпълнители на български народни традиции.

Председател на конкурсното жури е академик Крум Георгиев, а в състава му са още Александър Милушев и Васил Димитров от Хасково.

Добрич е прочут и с това, че за 5-та поредна година се превръща в столица на поезията в България. Всяка есен през октомври, там се събират поети от цялата страна, за да четат творбите си. За разлика от много аналогични и прочути със сухотата си сбирки, това събиране преминава в задушевна атмосфера. Поетите трябва да са с разкрепостени души, откъснати от мислите за насъщния. Затова на трапезата, около която става рецитала, има в изобилие вино и кебапчета. Поетичната атмосфера допада изключително на гости и участници и е изцяло заслуга на здравия разум на Марин Маринов. В крайна сметка и българските поети душа носят.

Селото, между другото, може да се похвали с изключителен европейски вид, чистота и уреденост. Там обичат да са първи във всяко едно отношение. През миналата година, непримирили се че им затвориха училището, си направиха Читалище за чудо и приказ в затворения физкултурен салон. Преди две години пък откриха най-модерния селски ракиен казан в областта. Уникалното съоръжение с 6-тарелкови колони, бе плод на предприемачески дух на трима бизнесмени, които обаче признаха че правят това заради благоприятния бизнес-климат в селото.

В Добрич живеят около 2 хиляди души, постоянно население и пребиваващи. То е сред 5-те най-многолюдни села в хасковска област.

Г.Христов

Това бе като театър на българската народна традиция

Традиции
Хорът на читалище "Пробуда" в село Добрич, един от главните организатори на събора
Манастърът бе център на българщината днес

Програмата на фестивала включваше и кулинарна изложба на традиционни ястия
Баба Деля Пенкова от Върбица показва все по-рядкото умение за плетене на една кука
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини