От х:

Днес в x:

Пишман майстор взриви колата си и подпали гората край Александрово

Десетки доброволци се хвърлиха да гасят

Пишман майстор реши да заварява в 40 градусовите жеги и предизвика голям пожар край хасковското село Александрово.

Подпаленият от искрите огън обхвана хижата на местната ловна дружинка, където в момента се извършвали огневите работи.

Заради изсъхналата растителност, пламъкът бързо достигнал и до паркирания наблизо Фолксваген Голф 2 на майстора. Колата била на газ и след минути в огъня експлодирала. Разпръснатите от взрива искри, подпалили гората на десетки метри наоколо.

Две щастливи обстоятелства спасиха и намиращото се на десетки метри село. Първото, че гората е широколистна и огънят се развиваше бавно. Второто, че вятърът бе слаб и духаше в обратната посока. Поради тази причина се отърва и намиращата се наблизо уникална тракийска гробница от 4-ти век преди Христа, открита преди 12 години от покойния Георги Китов.

Три екипа на хасковската пожарна гасяха ударно широкофронтовия пожар. Към 50 души от селото активно тупаха по огъня с метли, гумени палки, че дори и клони със зелени листа. Други пък гасяха с пръскачки.

С огромна метла на рамо, от поредния кадеж се измъкна и кметицата на селото Надежда Добрева. Жената изобщо не счете за срамно да застане на първа линия срещу огъня. Примерът й бе последван от мало и голямо. Млада дама подкара двамата си кавалери и прекоси гората към епицентъра на пожара. Триото тинейджъри излезе на възможно най-неподходящото място-точно до взривената кола и изпепелената хижа. Между тях се мъдреше огромна бутилка с газ, която била използвана за горелката и която като почудо бе все още незасегната. Но здраво нажежена и гасачите старателно я избягваха. Чичовците бързо подкараха невръстните доброволци в обратна посока. И услужливо предупредиха снимащите журналисти, че огънят е на метри от колата им. Последва светкавична евакуация на 4 колела и завръщане в пепелищата, но на два крака.

Светкавично евакуирал се, при това в неизвестна посока, бе и „майсторът“ предизвикал огнената геена. Човекът бил в шок заради двойната газова бомба, до която се озовал всред пламъците. Оказа се че никой в селото не го познава по име-бил възрастен, от града, и майстор в голяма хасковска строителна фирма. Помагал на местните ловци да си завършат новичката ловна хижа. След помощта му, от нея бяха останали само основите.

Г. Христов

Огънят се разпръснал след взрива на паркирания Голф
Експлозията на газовата бутилка бе разпиляла части от колата на десетки метри
Кой с каквото свари се втурна да гаси

Пример даваше лично кметицата Надежда Добрева
Младото поколение и то се втурна да гаси
...обаче ги изгониха защото излязоха до почудо оцеляла битова газова бутилка
Пожарна охраняваше подстъпите към селото и посоката към тракийската гробница
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини