От х:

Днес в x:

Аязмото от "Старата мандра" цери неизличимо болни

Ангел показва 6-метровият кръст пред параклиса" Св. Марина"

Аязмото в местността „Старата мандра“, край едноименното хасковско село, е с магична сила. Водата, която е малко по-надолу от параклиса „ Св. Марина“ не пресъхва никога, разказват местните хора. За чудотворния извор, който е винаги пълен, дори и в най-големите жеги, бабите твърдят, че лекува перфектно болести по очите. С нея местните измивали очичките на бебетата още щом станат на 40 дни.

Хората в Мандра са чували и стара история за неизлечимо болно момче от другия край на България. Лекарите го били отписали от този свят, но майка му, научила от знахарка за лековитата мандренска вода, го довела в селото им като последен шанс. Дала на детето си да пие от лековития извор и то оздравяло като по чудо. Жена с бучка на гърдата също е намерила изцеление от водата.

От разказите още на своите дядовци и баби, беловласите мандренци са запомнили, че някога селото им било именно край лековитата вода. Там били и кошарите на местния бей. Сиренето, което се правело било прочуто на длъж и на шир с вкуса и белотата си. Затова когато хората се изместили да живеят малко по-надолу кръстили и селото си Мандра.

Векове по-късно кореняците все още тачат местността и често ходят до параклисчето“ Св. Марина“ строено през 1465 година, за да запалят свещичка. Покривът на християнската обител скоро е ремонтиран от местно момче. Ангел Марчев, чийто корен е от Мандра, научил съвсем случайно за лековитата вода и параклиса докато отивал в близост до тях, за да огледа наследствена земя. Впечатлил се от гледката на схлупената сграда и нещо му трепнало отвътре да подхване ремонта.

През 2010 година ентусиазираният мъж сложили 6 метров метален кръст пред параклиса. Има намерение и да го освети, та да се вижда още от далеч. През есента пък ще събере и дружина, за да измажат отвътре и отвън мандренската светиня.

Мая Манолова

водата в аязмото никога не пресъхва
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини