От х:

Днес в x:

Общината продала държавен имот, съдът обяви сделката за нищожна

Хасковският окръжен съд обяви за нищожна сделка за имот в Източна индустриална зона. Той е бил продаден от община Хасково на фирма „Техникс“ ООД.

Договорът за покупко-продажба е от 15.07.2009 година, но е с невъзможен предмет, защото имотът е публична държавна собственост и с него не могат да се извършват разпоредителни сделки, пишат в жалбата до съда областният управител Ирена Узунова, като представител на държавата, и професионалната гимназия по механо и електротехника „Стойчо и Кица Марчеви“, в чието владение е бил предаден имотът.

Съдът установява, че за спорния имот е бил съставен акт за частна общинска собственост на 12.06.2009 година, само месец преди да бъде продаден. Той е бил във владение на дружеството към момента на продажбата.

„Техникс“ ООД и общината като ответници по иска отхвърлят претенцията като неоснователна.

Имотът, за който се води съдебният спор, е бил собственост на бившия завод „Млада гвардия“. Там навремето били изградени два павилиона за нуждите на Професионално учебния център към фабриката. През 1971 година пък на терена били построени 6 работилници на механотехникум „Т. Хубенов“, който по-късно се слива със СПТУ „Млада гвардия“ в професионалната гимназия „Стойчо и Кица Марчеви“, което е държавно учебно заведение.

Магистратите проследяват съдбата на имота и сградите в него през годините. Установява, че в крайна сметка той е публична държавна собственост, а фактът, че старата сграда е била съборена, не променя собствеността на терена. Принципал е министерството на регионалното развитие и благоустройството, чийто представител в региона е областният управител, а ползвател на имота е министерството на образованието и науката. Образователното министерство пък го предоставя на хасковската гимназия.

По отношение на акта за частна общинска собственост съдът намира, че е базиран на неприложимо основание и следва да бъде отменен. Магистратите отхвърлят и претенцията на фирмата-купувач – да задържи имота до заплащане на направените от него разноски - сумата от 138 298.69 лв. Според съдиите продавачът – община Хасково, а не собственикът – държавата, следва да върне парите от продажбата. Магистратите отхвърлят и искането на фирмата за задържане на имота до изплащане на направените подобрения в него, които оценява на 203 587.21 лв. Съдът намира, че не са представени доказателства за вида и количеството на тези подобрения. Освен това, пише в съдебното решение, правото за задържане на имота е предвидено за добросъвестния владелец, каквото качество ответното дружество не притежава, с оглед на това, че договорът за покупко-продажба е обявен за нищожен.

Ответниците по делото - „Техникс“ и община Хасково, са осъдени да платят и разноските по процеса.

Фирмата трябва да предаде на училището владението на признатия за държавна собственост имот.

Потърсен за коментар, шефът на „Техникс“ ООД Недялко Петков заяви категорично, че ще обжалва решението на хасковските магистрати пред Апелативния съд в Пловдив в двуседмичен срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини