От х:

Днес в x:

Отлив на чуждите ловджии заради слабото люпило

Заради ниската популация ловците утре ще търсят гургулици "под дърво и камък"

Отлив на чуждите ловджии за отстрела на пернат дивеч, който тръгва от утре- 11 август, отчетоха от местното Ловно-рибарско сдружение. Причината за това, че само десетина гърци са пристигнали, за да стрелят на наша територия, е в слабата популация на пернатите през този сезон, обясни шефът на ЛРС Милко Андонов. 

Традиционно по няколко групи гърци и италианци всяка година са по това време на територията на сдружението, към което са общините Хасково, Минерални бани и Стамболово. Заради обилните дъждове в края на май и началото на юни обаче птичките почти изгубили първото си люпило и се наложило да мътят втори път, разясни опитният ловец. Той и колегите му до преди десетина дни чували гургулиците да пеят по двойки в гората, което означавало, че все още гнездят и гледат малки.

При други обстоятелства по това време на годината гургулиците вече са с поколението си покрай слънчогледовите ниви, където се хранят обилно, за да съберат сили за полета си към Африка. Обикновено на дългия презокеански воаяж "сините"птички  поемат около 15 септември.Те са много предпочитани за цевите на ловците, защото летят бързо и доста високо и са истинска тръпка за отстрел.

Малко-по-добри са таз годишните популации на бекасини, пъдпъдъци, диви гълъби и яребици, които са също разрешени за ловуване от събота нататък.

От всички 1600 ловджии, разпределени в 35-те дружинки, Милко Андонов очаква да нарамят пушки в първия ден от законния лов поне половината. Всички вече са предупредени за новите разпореждания, сред които и забраната за алкохол над 0,5 промила по време на лов. Заловен с количество над това алкохол ловец ще търпи санкция от  200 до 2000 лвева. Милко Андонов коментира, че подкрепя като цяло забраната, но се надява, че проверяващите няма да стигнат до крайности и за една-две изпити бири да наказват ловците.

Освен за новите разпоредби, всички шефове на дружинки вече са минали и инструктаж за безопасното палене на огън на открито, според който ще може да драснат клечка само след като осигурят каменно огнище с предварително обгорени камъни и пазачи, които неотлъчно да са край огъня. Ловджиите, които стрелят нощем пък, ще трябва да са задължително със светлоотразителни жилетки.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини