От х:

Днес в x:

САЩ ще чистят отрови, разпръснати във Виетнам преди 50 г.

Петдесет години след като американски самолети разпръскват за първи път над джунглите във Виетнам т. нар. "оранжев агент", САЩ се заеха да почистят диоксина, останал от химикала, в района на международното летище в Данан, съобщи Асошиейтед прес. Началото на почистването бе дадено с церемония в бившата американска военновъздушна база, предаде БТА.

Диоксинът, който причинява рак, дефекти у новородени и други здравословни проблеми, е пропит в почвите и водите на Виетнам и продължава да бъде голямо предизвикателство в отношенията между двата бивши противника четири десетилетия след края на Виетнамската война. От 2007 г. САЩ са предоставили 60 милиона долара за възстановяване на околната среда и социални услуги във Виетнам, но сега се ангажират за първи път с директно почистване на диоксина.

Посланикът в Ханой Дейвид Шиър заяви, че е планирано да бъдат разкопани и почистени 73 хиляди куб. м почва и отлагания в бившата военновъздушна база в централен Виетнам,използвана като склад за хербицида.

Между 1961 и 1971 г. американската армия прибягва до масирано разпръскване на дефолианти върху територията на Виетнам. Целта е да се премахне растителната покривка, за да се попречи на противника да се прикрива в нея, и да се унищожат реколтите, за да се обрекат на глад населението и съпротивата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини