От х:

Днес в x:

Италия поиска от ЕС милиарди заради земетресенията

Загубите от унищожителните земетресения през май в няколко северни области на Италия са над 13,2 милиарда евро, съобщи Националната служба за гражданска защита в доклад, предаде БГНЕС.

В петък Италия поиска официално от Брюксел да се отделят средства от фонда за солидарност при извънредни ситуации в засегнати от стихия региони.

По оценка на специалистите за възстановяване на областта Емилия - Романя са нужни 11,5 милиарда евро, на Ломбардия – 980 милиона и на Венето 51 милиона. Извън тази сума са 700-те милиона, които правителството задели веднага след земетресенията, се казва в съобщението на италианската служба за защита на населението.

Две силни земетресения разлюляха северната част на Италия на 20 и 29 май. Те бяха съпроводени от цяла серия подземни трусове, които редовно разтърсваха пострадалата зона в продължение на около месец.

В резултат на стихийните бедствия с магнитуд от 6,0 и 5,8 загинаха 27, а 400 души получиха различни наранявания. Над 16 хиляди останаха без покрив над главата си. Изцяло разрушени бяха стотици къщи, паметници на архитектурата, в това число и старинни църкви. Сериозни загуби отчетоха и производителите на традиционните за района сирена и вино.

Най-засегнати бяха именно областите Емилия – Романя, Ломбардия и Венето, за които са поискани европейските средства.

Решението за отпускането им ще бъде разгледано от еврокомисията за регионална политика.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини