От х:

Днес в x:

Кореец направи собственоръчно сателит

34-годишният Сонг Ходжун доказа, че сателит може направи от всеки. Той показа пред Дейли Майл апарата, който е сглобен от различни компоненти, продавани свободно в магазините за електроника и в интернет, за не повече от 500 долара.

Сонг Ходжун е директор на проекта Open Source Satelite Innitiative. Той е и необикновена личност - артист, инженер и очевидно мечтател. Поне така се казва проект по който работи - "Науката е фантазия" (Science Is Fantasy). Видео - тук . Освен ръчно сглобения сателит, Сонг Ходжун отбелязва по-специално още два свои проекта - Неразрушимата машина (включително с ядрена бомба) “The Strongest Weapon in the World” (2006); и безжичния MIDI controller

"Сглобяването на спътник не е по-сложно, отколкото направата на мобилен телефон", споделя изобретателят пред Дейли Мейл. По неговите думи, с помощта на интернет и социалните мрежи човек може да създаде каквото пожелае.

В крайна сметка артистът футурист създава спътник с тегло 1 кг.

Очаква се апаратът да бъде изстрелян през декември от космодрума Байконур. Мисията се финансира от френската компания NovaNano.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини