От х:

Днес в x:

Мечът продължава да е забит в камъка

Мечът в камъка от легендата на крал Артур съществува. Не е в Авалон, а в Италия. Можете да го посетите в параклиса Montesiepi, близо до абатството Сан Гаглано, в Тоскана.

Галгано Гуидоти бил смел рицар през младежките си години. През 1180 взел решение да последва думите на Исус и да се оттегли като отшелник в близост до родния си град. Тогава забил меча си в една скала, за да го използва като кръст за молитвите си. Година по-късно Галгано умира, а през 1185 г. папа Луциус III го обявява за светец. Галгано се отказал от разкоша и безгрижния живот след като архангел Гавраил му се явил няколко пъти.

Според легендата след смъртта на Галгано е имало безброй опити да бъде откраднат меча. В параклиса са изложени даже мумифицираните ръце на крадец, който се опитал да извади меча. След това обаче бил разкъсан от диви вълци. Днес мечът се намира под похлупак, не толкова заради опитите да бъде изваден, колкото за да бъде предпазен от атмосферно влияние. Последните изследвания потвърждават автентичността на меча и ръцете - металът и стилът, всичко съответства на края на 11 век - началото на 12 век.

Абатството Сан Галгано е строено от Цистерцианците (военно-монашески/духовно-рицарски орден) през 1181 г., за да могат на поклонниците да отдадат почит към светеца. То е кацнало до обителта на хълма, а  влажното и блатисто поле по-долу било отводнено от монасите-войни, които били специалисти в това. След това, между 1224 и 1288 г, построяват своя манастир. Абатството е първата готическа църква в Италия, сега без покрив, но добре запазена руина.

Средновековният дух може още да бъде усетен по тези места. Сякаш Светият граал и рицарите край кръглата маса току-що са били тук.

Aбатство Сан Гаглано

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини