От х:

Днес в x:

Моргата ни по-добра от хирургията

Хасковската хирургия вече оперира и мозък, но получи само 5 от МЗ

Отделението по съдебна медицина в МБАЛ, така наречената морга, е получила отлична оценка от Акредитационният съвет към министерството на здравеопазването, след като на 17.07. завърши процедурата по акредитация и атестация на лечебното заведение. След месеци проверки, ведомството на министър Атанасова е дала отлични оценки за срок от 5 години на още 12 хасковски отделения: 1 и 2 вътрешно, АГО, Нервно, ОАИЛ, Рехабилитация, Образна диагностика, Клинична патология, Отделението по трансфузионна хематология/кръвопреливане/, Хемодиализа, Клинична лаборатория, Административно-стопански блок и болнична аптека. 

Отлична оценка за срок от 5 години е получила и цялата хасковска болница. Това ще позволи на МБАЛ да обучава млади лекари и бъде учебен център за следващите в Медицинския колеж сестри и акушерки. Иначе самата акредитация не е задължителна за лечебните заведения и доста от тях не желаят да се подложат на тежката и двуостра процедура. 

В Хасково обаче не се уплашиха от резултатите. Акредитацията е върху извършваните медицински дейности от болничния персонал, не върху материалната база и оборудването. С други думи оценяват се работата на лекарите, а не битовите условия, за които е публично известно, че не са задоволителни в някои звена. 

Изненадващо, в графата „много добри“ отделения попаднаха и някои считани за визитната картичка на областната болница. Например отделението по Хирургия, единственото в областта Неонатологично отделение/недоносени деца/, Кардиологията, единственото в областта Инфекциозно отделение. Сред получилите „5“ са и Ортопедия, Детско, Очно, Ушно, Урология, Спешно и Микробиологична лаборатория.

Г.Христов

Моргата е с 6
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини