От х:

Днес в x:

4 директори на аванта във Франция, децата на палатки

Хасковлийчетата развяха трикольора на националния празник на Франция

По покана на кмета на френското градче Шатийон-сюр-Ендр, делегация от община Хасково участва за трета поредна година в тържествата по случай националния празник на Франция-14-ти юли. На тази дата французите празнуват щурма на Бастилията и началото на Великата френска революция. За празничното отбелязване на събитието, миниатюрната френска община Шатийон сюр-Ендр/ 3 хил население/ е спечелила европейски проект и кани на свои разноски делегации от градове на дузина европейски държави, сред които и Хасково. Традиционно в хасковската делегация участват франкофоните от френските паралелки на ГПЧЕ „Асен Златаров“. Плюс директори. 

Тази година към 20-те ученици се прибавиха и директорът на Туристическия информационен център Красимир Пилев и подчинената му Дарина Банчева, директорът на Регионалния исторически музей Валентин Димитров, Тонка Койчева директор на регионалната библиотека/според нашата информация зам-директор, но може би е повишена/ и Елена Шопова-директор на Младежкия център. Директорското присъствие е било настанено в къща за гости. Децата-на палатки. За нещастие, над Шатийон сюр Ендр се изляха небивали порои и се наложи лагеруващите ученици да бъдат прибрани в ...местното училище. Децата участваха в междукултурен обмен с връстници от Франция, Холандия, Великобритания и т.н, а за официалната част от делегацията имаше кръгли маси, една от която пропадна, защото в хасковската група нямаше представители на бизненса.

Иначе бодрите франкофони на Езиковата оставиха незаличими впечатления в домакините си. Благодарение на ръководителката на ансамбъл Хасково Ана Димитрова/ която не присъстваше/, учениците бяха отлично обучени в народни танци, които щедро демонстрираха пред стотиците гости. Ефектът бе толкова завладяващ, че холандците спонтанно поискаха да усвоят българското изкуство на танца. Учениците показаха, че могат да бъдат и учители и научиха уж „дървените“ северняци. Народни песни в изпълнение на Мария-Йоана Янкова от ГПЧЕ, пък припомни за мистерията на българските гласове. Специална трупа на Езиковата пресъздаде адаптация на култовата творба на Антоан Сент Екзюпери „Малкия принц“ и изуми всички с прекрасното владеене на френски език. Именно свободното общуване на френски и английски спечели много приятели за хасковлийчетата, които бяха избрани да пуснат празничните хартиени балони в небето, точно след фойверките, навръх националния празник на Франция. 

Г.Христов

Мокрите до кости деца бяха прибрани в училището
Шатийон сюр-Ендр стана европейската столица в празненствата по случай националния празник на Франция
Децата на Езиковата оставиха отлични впечатления с народните си танци

Учим на хоро холандците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини