От х:

Днес в x:

Николово отровено с манган, снабдяват го с водоноски

Водата на Николово е тотално замърсена с манган в чудовищни нива. РЗИ я обяви за негодна за пиене и готвене и възбрани използването и освен за хигиенно - санитарнти нужди. Пробите на здравната инспекция са отчели наличието манган от порядъка на 2 200 микрограма на литър. Здравната норма е 50 микрограма на литър. Това прави превишение от 44 пъти.

От петък ВиК Хасково започна водоснабдяването на Николово с водоноски. Днес управителят инж. Петко Стойчев и кметския наместник Пенка Димова предприемат оглед на района около селото в търсене на алтернативен водоизточник. Перспективите за откриване на такъв граничат с нулата, съобщиха самите търсещи. Именно ВиК сезира здравната инспекция за проблема.

Всъщност проблема с мангана в хасковското село е от 1993-та година. Той почти изчезва през зимата, защото селото се водоснабдява с гравитачна вода. През лятото обаче се включва помпената станция и мангана изскача. Никога обаче чак в такива количества. 

Според експерти, трайното решение на проблема е изграждането на обезманганителна станция, каквато имат Харманли и Хасково. Само че за това трябват много пари. Шанс за финансиране дава оперативна програма на ЕС, която е за изграждане на съоръжения за питейна вода. Тя обаче се отваря едва през 2013-та година. 

За да се свали криво-ляво нивото на мангана, днес виК Хасково докара на място белгийската фирма GRUNDFOS , считана за „мерцедеса“ при производството на водни помпи и филтри. В рамките на 15 хиляди лева, трябва да бъде изработен и поставен филтър на помпената станция, който да намаля нивото на мангана. Парите ще бъдат платени солидарно от ВиК и община Хасково. За програмата към ЕС обаче може да кандидатства единствено община Хсаково. ВиК са изразили готовност за пълно съдействие. 

Мангана е тежък метал. Сам по себе си не е токсичен. Обаче е много лесно разтворим, дори го поставят на второ място по разтворимост, при широки граници на pH. Ако се натрупа в човешкият организъм предизвиква отслабване на зрението, слуха, треперене на крайниците и смърт. Манганът е тежкия метал който най-трудно се премахва, утаява от замърсените води. Пречиства се само по химически метод. Евентуална обезманганителна станция и съпътстващите съоръжения ще струва поне 5 млн лева. 

Няма алтернатива за пускането на водопровод от друго място.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини