От х:

Днес в x:

Турци и иракчани си купуват наши ромки,отсядат в България

Лавинообразно расте броят на браковете, които жени от ромски произход сключват с турци, иракчани и индийци, сочи социологическо проучване на имигранти от трети страни в Южен Централен Район, реализирано от екип на Европейския колеж по икономика и управление.

Турчеещи се ромки се навивали на фиктивен брак с мъже, които търсели лесен път до страни от Европейския съюз. Срещу това те получавали по няколко хиляди лева, но никой не се ангажира с точни суми, тъй като жените отказвали да отговарят. На въпрос къде е станала “сделката”, ромките разказвали, че се запознали с кандидат-женихите, докато били на работа в съответните държави, пише “Марица”.

“2004 са имигрантите от трети страни за миналата година в региона, като половината от тях са жени”, обяви ръководителят на проекта проф. Кръстьо Петков.

Заможните били малко, 16 на сто идвали тук, за да се придвижат по-лесно към Европа. Що се отнася до хората, които искат да правят бизнес, това са предимно турци и руснаци. “Шивашките фирми отиват в историята и на тяхно място идват предприятия да изработка на индустриални детайли. Ползват качествена работна ръка, а плащат ниски заплати. В Кърджали, например, фирма с 300 души персонал плаща средно 300 евро, като в тази сума влизат заплата, осигуровки, безплатна храна”, обясни социологът Цветозар Томов, чиято агенция е участвала в проекта. Той очерта профила на бъдещия имигрант - относително беден, който търси работа, но със сериозна езикова бариера.

Ръст на студентите от трети страни отчете експремиерът и преподавател в Европейския колеж - Жан Виденов. Независимо от завишаването на таксите за чужденци в родните вузове, особено голям бил интересът за инженери, лекари, архитекти и юристи.

България се явявала врата за професионална реализация към Западна Европа. Повишавал се и интересът към изнесеното обучение на български университети в Турция и Кипър.

Блиц

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини