От х:

Днес в x:

Оставиха скъп боклука за държавните школа в Хасково

ОбС Хасково отхвърли днес предложението на общинския съветник и шеф на инспектората по образование Иван Панайотов да се уеднакви размера на такса смет за общинските и държавите училища. В наредбата на ОбС е дадена възможност общинските школа да плащат по 1500 лв. годишно за контейнер, докато държавните се облагат като предприятията - по 3 промила върху оценката на имотите им, плюс цената на контейнер. Това завиши такса смет за някои училища до над 10 000 лева. За гимназията по дървообработване например сумата за тази година бе 11 000 лв.

И общинските, и държавните училища се финансират по един и същи начин – чрез делегиран бюджет според броя на учениците, мотивира се в докладната Панайотов. Според него в Наредбата си ОбС ощетява държавните школа. „А принципът на финансиране е еднакъв. И децата са едни и същи, нашите деца“, обясни още той.

Шефката на комисията по законност Смиляна Нитова обаче бе против предложението. Аргументите й бяха, че по закон по средата на годината не може да се правят промени в размера на такса смет.

Албен Манджуков пък предложи да се отложи разглеждането на това предложение за есента, защото примера на училищата щели да последват и други организации.

Панайотов отново взе думата и допълни предложението си, че уеднаквяването на таксата за боклука за двата вида школа влиза в сила от 1 януари 2013 година.

Мнозинството обаче гласува против предложението. Така скъпият боклук за държавните школа остава.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини