От х:

Днес в x:

Изложба показва цялото творчество на Захари Зограф

За първи път в изложба в Хасково бе показано цялото творчество за Захари Зограф.

Експозицията включва 150 творби от богато му наследство-икони, портрети, пейзажи, голи тела. Изложбата е подредена в зала „Възраждане“ на Регионалния исторически музей и бе открита от изкуствоведката Доротея Соколова. Мотото на изложбата, която е притежание на Националната художествена галерия, е „200 години Захари Зограф“.

Тя представя някои от най-забележителните ранни икони на художника – шедьоври в българското изкуство като „Св. Евстатий” и „Св. Георги” от Копривщица, легендарната “Св. Сава и Св. Варвара” от Пловдив, която за първи път напуска църквата, за която е рисувана, изключителната “Богородица – живоносен източник” с автопортрет и фигури по Рафаел.

Включени са големи пана с репродукции от стенописите на Захари Зограф и неговите емблематични композиции – “Блудниците” от Страшния съд, “Колелото на живота”, обширна галерия български светци, царе и патриарси, които се основават на „Царственик” на Хр. Павлович (1844), Кирил и Методий, придържащи свитък с азбуката – композиционна формула, създадена от Зографа, фантастичните сводове и куполи от Рилския манастир, стенописните автопортрети.

Изложбата ще остане в Хасково до 25 август.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини