От х:

Днес в x:

Човекът произлязъл от акулата

Tеорията на Дарвин за произхода на човека трябва да бъде преразгледана, след като американски учени заявиха, че сме еволюирали от акулата.

Примитивната риба Acanthodes bronni, живяла преди 300 милиона години, е общият предшественик на всички гръбначни с челюсти на Земята. В това са категорични биолозите от университета на Чикаго, цитирани от британския всекидневник „Дейли Мейл“.

Нов анализ на череп на 290 милиона години показа, че той е на ранен представител на съвременните гнатостоми - челюстни животни с десетки хиляди представители - от риби, през птици, влечуги, бозайници, до хора.

Акантодите, чието име произлиза от гръцката дума за бодлив, са съществували преди да се разделят най-ранните акули от  първите риби с кости.

Техни фосили са намирани в Европа, Северна Америка, Австралия. Те са били дълги около 30 см, с хриле вместо зъби и големи очи.

Хранели са се с планктон. Хрущялните риби са се разделили от рибите с кости преди повече от 420 милиона години.

Акантодите са изчезнали преди 250 милиона години. В повечето случаи от тях са запазени само бодли.

Разполагайки с новите данни как са изглеждали най-ранните акули, учените са изследвали отново фосили на Acanthodes bronni, които са запазени най-добре. Анализът води учените до изненадващия извод за сходството на акантодите с акулите.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини