От х:

Днес в x:

ДПС Майчин език да се учи поне по 4 часа седмично

ДПС поиска гаранция в законопроекта за училищното и предучилищното образование, че майчин език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Това каза зам.-председателят на ПГ на движението Лютви Местан при обсъждането на законопроекта на първо четене, предаде БТА. Той обясни, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, защото не е решен проблемът с изучаването и ползването на майчиния език.

По думите му, броят на децата, които изучават майчиния си език, намалява, защото качеството на образователната услуга е много ниско. От партията не приемали формулировката в проекта "може да изучава майчин език", както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на образованието.
Ще предложим радикални промени в статута на майчиния език между първо и второ четене, обясни Лютви Местан. Поставяме този въпрос наред със задължението да се усвои и ползва официалният език, добави той.

По думите му, не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност.

Министърът на образованието Сергей Игнатов обаче заяви, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език. Нивото на преподаване на майчиния език вероятно някъде е лошо, съгласи се той.
Според него  интеграцията изисква доброто владеене и на майчин, и на официален език.

За 48% от първокласниците у нас майчиният език не е български, обясни в началото на миналата година Игнатов.

През март Съветът на Европа ще препоръча на България да позволи на малцинствата да провеждат предизборните кампании на майчиния си език.

От ДПС предлагат също назначаването на директорите на общинските училища да се съгласува с кмета на общината, която ги финансира. Според партията приемствеността по отношение на защитените училища е едно от достойнствата на законопроекта.

Веселин Методиев от Синята коалиция обясни, че запазването на защитените училища е неправилно.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини