От х:

Днес в x:

887 двойки закриват паралелки. Арестуват убиец в Испания. Преглед на регионалния печат

"887 двойки закриват паралелки" пише във водещо заглавие "Новинар Юг". Става дума за изпитите след 7 клас. 385 са слабите оценки по БЕЛ и 502 по математика. Всяка двойка означава провален прием в профилирана гимназия. Децата обаче май не се натискат да учат в такива, защото от 1267 седмокласници в областта, само около 900 кандидатстват за профилираните гимназии. Свободните места обаче са 1118. тоест не само за всеки издържал /дори с 3.00/ седмокласник има запазено място, но и доста места ще останат непопълнени, съответно - доста паралелки ще бъдат закрити. Все пак 887 двойки не означава 887 седмокласници защото някои ученици имат по две двойки. Точния брой ще стане ясен като започне записването за училищата.

"В Испания: Арестуваха убиеца пред Къванч текс". 10 години след въоръжения гравеж в Харманли, в Испания е арестуван Георги Христов-Тинето, смятан за физическия убиец на счетоводителят на фирма Къванч текс, по време на дързък въоръжен обир. Тинето се връща обратно в България, а нашите закони му позволяват да иска нов процес, въпреки че вече е осъден доживотно на затвор.

На 18 февруари 2002-ра година, червен Фолксваген Пасат засича служебния форд на фирма Къванч Текс и го засипва с дъжд от куршуми, които убиват счетоводителя на фирмата и раняват още двама души. От колата са взети 47 хиляди лева, предназначени за заплати на работниците  във фирмата.

"Дядо с инсулт между болницата и социалните". Възрастен мъж е бил зарязан от близките си в болница, защото никой не иска да го гледа. 71 годишен мъж е лекуван от инсулт в местното Неврологично отделение, в момента се възстановява във Физиотерапията. Дядото обаче е с парализирана лява страна и иска ежедневни грижи. С което не им се занимава на тримата му сина. Дядото буквално е захвърлен на произвола на съдбата. Социалните не могат да направят нищо, при наличие на живи роднини. Мъжът може да се настани в старческия дом на Кенана, но трябва да си пусне молба по общия ред и да чака кога ще се отвори място в свръх претъпканото заведение. Случаите на зарязани близки, които искат гледане, се увеличават, алармират от хасковската болница.

И пак Болницата: "Търсят сестри с деца заради облъчването". Става дума за отделението по инвазивна кардиология, което се изгражда в МБАЛ. Работи се с радиоактивни материали и макар че се взимат всички предпазни мерки, за предпочитане е сестрите да не тръгват тепърва да правят семейства и раждат деца. 4 сестри от МБАЛ заминават на обучение в "Пирогов" за работа в бъдещото Кардиологично отделение.

"Балът: 2 бона за кофти спомени и алказелцер".Между 1000 и 5000 лева е струвал на родителите един абитуриентски бал. Естествено по-скъпо излиза за момичетата. И то при условие, че балът е в местни заведения, а не се търсят морски курорти. Балът все повече се приближава към този, който са празнували нашите родители, с изключение разбира се на похарчените пари. Празненството на абитуриентите се изрази в сгледа на центъра или пред алеята на Кенана, вечеря в ресторант и допиване в заведение или кръчма. Тези които са още "живи" до 5 сутринта, се качват на Ямача за да посрещнат изгрева. Има и екстравагантни завършеци - абитуриент предложил брак на дамата си, която минути преди това обявила, че много го обича. За нещастие /или щастие/ младежът в този миг повърнал и романтиката отишла по дяволите. Девойката пък избягала от таксито. Миг, който ще се помни цял живот.

"Ташков взел 259 989 лв за изба в Момково, няма я"-водещо в "хасковска Марица". Бившият сътрудник  на футболния бос Тодор Батков, е обвинен за присвояване на крупна сума пари, покрай изграждането на модерна винарна в свиленградското село Момково. Ташков убедил чешки гражданин да налее пари, после парите изчезнали, а изба в Момково така и не се появила.  Казуса влиза в съда.

"Отложиха екстрадицията на Тинко Гарев в Италия" - чело. Нароченият за кокаинов крал Тинко Гарев от  Хасково, засега ще остане в България и няма  да бъде екстрадиран в Италия, както искат италианските власти. На българския съд била "неясна" европейската заповед за арест на Гарев. Според разследващите, Гарев е организирал пратките с  дрога за Евелин Банев-Брендо. Той е обвинен, че стои в оснавата на наркотрафика на стотици тонове дрога от Латинска Америка към Европа. Адвокатът на Гарев обаче настоява, че клиентът му не е извършвал престъпление на територията на Италия, която настоява за екстрадицията. Навсякъде другаде, но не и там. Затова, пак според нашите закони, заповедта за екстрадиция може да не бъде уважена и нарочения за кокаинов крал да бъде съден в България.

У нас вече има толкова съдени/не и осъждани/ крале, че сме като една паднала монархия.

"Нулев интерес към застраховки Имот в Хасково след трусовете" на стр. 2. Местните застрахователи не могат да се начудят защо ли не става като в Перник. Там целокупните собственици се редят на опашки за полици. Полиците са евтини, уверяват застрахователи. Най-евтината, която покрива земетресение, природни бедствия и злоумишлени действия е 22 лв. За апартамент 80 квадрата, застраховката излиза 80 лв на годишна база. Не се плаща наведнъж, уточняват застрахователите. Хасковлията обаче е много спокоен за  такива неща като земетресенията  заключават тъжно те.

Земетресението в Перник е поредния начин да бъде оскубан обикновения човек, като се позовават на първичните му инстикти. Какво ще покрие полица от 22 лв годишно? Ще има смисъл само ако хиляди си купуват тази, че и по-скъпи полици и плащат с години. Но ако удари земетресение, обезщетение ще се плаща не на един, а на хиляди и застрахователите бързо ще се откажат. На земеделците например, полиците срещу порои и наводнения е приблизително същата сума - 30 лв, но при природно бедствие, дори и мъничко да спасят от реколтата, е повод застрахователят да обяви че клиентът не е толкова пострадал и да откаже обезщетение. Факт е че българинът не вярва на застрахователи.

"Славейков подхлъзна на зимната пързалка седмокласниците" на стр. 4-та. Темата са отминалите миниматури за седмокласниците. Заключението - задълбочаващата се неграмотност на децата и все по ниска култура, защото "..четенето е непознато упражнение за много седмокласници". Бомбастичният си, до абсурд извод, авторът прави върху пример от един въпрос. №18 от изпита по БЕЛ за 7-ми клас, който препънал най-много кандидат -гимназисти. За кой от посочените български творци е вярно че замръзва на зимната пързалка, заболява тежко и остава недъгав за цял живот, като всяко движение му причинява огромно физическо страдание? Възможните отговори са Яворов, Алеко, Елин Пелин и Пенчо Славейков. Отговорът очевидно е Пенчо Славейков.

Да ама не е очевидно. Самият въпрос кърти скалата на тъпомера. Децата не са длъжни да знаят факти от биографията на този или онзи писател, щото се интересуваме от творбите и идеите му, не от личността му. У българина /хасковлията/ е дълбоко заложено зловредното любопитство към личността, защото тя може да бъде оклюкарена. Идеите /съдържанието/ кучета ги яли. Какво ни интересува, дали Славейков е замръзвал на зимната пързалка или Хемингуей е бил алкохолик? Трябва ли да търсим отражението на сифилиса върху съдържанието на "Моята борба" на Хитлер. Още малко и сифилисът ще е написал библията на нацистите, а горкият Адолф Шикългрубер е бил само принуден изпълнител.

Само допреди 10-на години за приема ни караха да учим биографии на творци и какво някой критик бил казал за тях, и как после друг критик отхвърлял казаното от първия. И наизуст да знаеш Ботев или Вапцаров, не важи ако не ти е ясен дълбокия социален /социалистически/ подтекст. Ей затова днес българската литература е на такова дередже - никакво съдържание, само формалност. В този калъп се опитват да вкарват и децата!!!

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини