От х:

Днес в x:

ТАНГРА: 4 купи, много медали и сълзи

Маги, Дорина, Деси и Калина - на раздяла

Един тържествен и тъжен момент...” бе бенефисът на Деси Стамболова, Калина Марчева и Магдалена Георгиева от ТАНГРА. Думите са от обръщението на БСТФ към трите изявени танцьорки и състезателки. Всички си поплакаха на раздяла.

Трите звезди на ТАНГРА завършиха средното си образование. Последното им състезание бе в зала „Христо Ботев” в Студентския град. Това бе IX Квалификационен шампионат по танцово шоу (квотите са за Световното първенство по танцово шоу в Риза, Германия) и I Квалификационен шампионат по класически танци, модерн и джаз (квотите са за Световното първенство във Франкфурт, Германия).

Деси участваше с демонстрация в танцово шоу. Тя игра „Кали”, с който се появи в „България търси талант”. Според правилата на IDO танцът не може да участва в класиране, защото е игран миналата година. Затова пък с него Деси спечели куп фенове и се наложи да дава автографи на танцуващите момичета от България, които я пресрещаха по време на шампионата. В другите стилове, обаче, Деси беше безкомпромисна. Първо място за солото и в джаз танц, I място за дуета с Павел Нохчев. Деси и Калина играят във формации „Бурлеска” (джаз), „Автобусът” (модерн) и „Клетка за пеперуди” (танцово шоу) – всичките с първи места в съответните стилове. Към тези медали красивата Калина добави и първото място в малка група класика, и второ място в соло класика. Маги пък се появи в „Бурлеска” изненадващо. Тя напоследък липсва на репетиции. Причината – Маги избра танца за своя бъдеща професия. Тя е приета и ще учи във ВСУ "Черноризец Храбър", специалност „Хореография – съвременен танцов театър”. Толкова за последното състезание на Деси, Маги и Калина. На добър час, момичета!

Младата смяна на ТАНГРА си отнесе впечатляващ брой първи места.

Във възрастова група 12-15 Даниела Панайотова е първа със солата си в стил джаз и в модерн, на танцово шоу остана втора след Петра Недялкова. Непобедимата Петра взе първото място и в дуета с Павел Нохчев в танцово шоу. Тя записа към актива си и второто място на соло джаз. Калина Вълчева, едно ново попълнение с очевидни качества, стана първа на акро-джим. За този стил чуваме за първи път. Танцът трябва да има сюжет, много акробатика и елементи от гимнастиката. В тази възрастова група ТАГРА имат първите места за малка група в трите стила, а формациите са с първи места на модерн и джаз, второ на танцово шоу.

По-малките, 9-11 години, са втори на танцово шоу – и малката група, и формацията. До 8 години Виктория Иванова със солото си в класика се класира първа.

Най-голямата атракция беше продукцията на ТАНГРА. Според регламента на IDO в продукцията не се определя стил и възрастова група, а времетраенето на изпълнението не се лимитира. Така за продукцията на сцената се изсипаха 35 пъстри танцьори от ТАНГРА и направиха едно страхотно 5-минутно шоу.

Регламентът на шампионатa тази година допуска един състав да участва с до 3 солови изпълнения, до 3 дуета, 1 малка група, 1 формация във всеки от стиловете по съответните възрастови групи. Освен съдийската бригада, която работи по изискванията на IDO, на шампионата имаше специално поканено ВИП жури. В него влизаха Росен Михайлов и Таня Соколова, преподаватели по съвременни танци в НБУ и хореографът на „Арабеск” Олеся Пантинкина.

Конкуренция имаше, каза Дорина Инджова, но обстановката беше много спокойна и културна, както се полага да бъде между любители на танца. За представянето си ТАНГРА получиха четири Гранпри – по една купа във всеки от стиловете. Що се отнася до класиката, признанието е изцяло за Петя Тилева, специално подчерта Дорина Инджова. В този стил, както и в танцово шоу, модерн и джаз танц ТАНГРА спечели квоти за всичките си състезатели за Световните първенства.

Така го правят шампионите
Идат нови сили. Модерн, както и джаз танц изискват нещо повече от техника от танцьора

Красивата Калина - II място, класически танци. Снимки: Диана Иванова
Следващото поколение шампиони от ТАНГРА. Дуетът Петра Недялкова Павел Нохчев

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини