От х:

Днес в x:

Гледаме пасаж на Венера в сряда, следващият път – след 105 години

Йоанна Кокотанекова показва "пасаж на Венера"

Интересното астрономическо явление „пасаж на Венера“ ще може се наблюдава в сряда сутринта – 6 юни. Тогава втората по ред планета ще може да се види на фона на слънчевия диск. От България астрономическата атракция ще е видима от 5.49 часа до 7.49 ч. Желаещите могат да наблюдават явлението най-безопасно в Астрономическата обсерватория на Младежкия център в Хасково, съобщи шефката на обсерваторията Йоанна Кокотанекова.

„Пасажът на Венера“ е едно от най-интересните астрономически явления, разказа тя. Цикличността му е много особена – през сто и няколко и през осем години. Последният наблюдаван пасаж е бил през 2004-а. Следващият ще е след 105 години – през 2117 г.

В историята на човечеството са осъществени едва 5 наблюдения на Венера на фона на Слънцето. За първи път учените са гледали през телескоп пасажа през 1639 година, само 29 години след изобретяването на астрономическия уред.

„Пасажът на Венера“ има огромна роля в астрономията. Благодарение на това явление е измерено разстоянието между Земята и Слънцето. Това е станало през 1761 година. Същата година Ломоносов, наблюдавайки Венера на фона на слънчевия диск забелязал един проблясък, който го навел на извода, че Венера има атмосфера. Това е потвърдено -по-късно. При днешните мощни телескопи също може да се види „ореола“ на планетата при излизането й от слънчевия диск.

Наблюдаването на космическата атракция обаче може да бъде и опасно, предупреждава Кокотанекова. Тя препоръчва използване на специалните очила за наблюдение на слънчеви явления, чиито филтри спират на 100 процента инфрачервените и ултравиолетовите лъчи. Обсерваторията към Младежкия център има такива, те ще са на разположение на желаещите в сряда сутринта, допълни Кокотанекова.

Наблюдението с телескоп без предпазен филтър е още по-опасно, човек може да увреди очите си за секунда. Предпазният филтър се поставя пред телескопа, а не зад окуляра, което води до сериозен риск за зрението, предупреди още шефката на обсерваторията.

Сегашното наблюдение на „пасажа на Венера“ няма да има толкова научна, колкото образователна стойност.

Тодор Кръшков

Безопасни очила за наблюдение на слънчеви явления
Предпазен филтър за телескоп. Без него може да останете без зрение за секунди
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини