От х:

Днес в x:

7 наводнени общини в областта ще получат 40 млн. лв.

Областният управител Ирена Узунова и представителите на министерствата

7 общини в региона, пострадали от наводненията през февруари, ще могат да получат финансова помощ по програмата на ЕС за развитие на селските райони в размер на 40 милиона лева. През последните два дни експерти от три министерства консултираха местните администрации за условията при кандидатстване по тази програма. За насочването на финансовия ресурс за селските райони към пострадалите от бедствията общини бе получено специално разрешение от Брюксел.

„След двата дни на консултации можем да кажем, че топката е вече във вашите ръце, на общините. При това е изпратена с мощен замах“, каза губернаторката Ирена Узунова на представителите на 7-те общини – Свиленград, Симеоновград, Харманли, Любимец, Стамболово, Минерални бани и Тополовград, събрани в зала „Марица“ на областната администрация.

„Финансовият ресурс е 30-40 милиона лева, но сумата може и да се увеличи“, допълни Мирела Тотева, съветник на министър Томислав Дончев. Тя бе сред министерските експерти, участвали в двудневния семинар с общините.

Местните власти готвят предимно проекти за изграждане и възстановяване на улична мрежа, ВиК, общински пътища. На 1 юни те ще бъдат прегледани от представители на Разплащателната агенция. Очаква се към края на юни, началото на юли, да бъдат одобрени. Това ще става без задължителната при кандидатстване за европейски средства конкуренция между проектите.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини