От х:

Днес в x:

"Гранд при" за родопските гайдари на Национален фолклорен конкурс

Смолянските гайдари „омагьосаха” публика и жури и грабнаха най-голямата награда „Гранд При” на конкурса в село Крепост.

На 20 май се състоя 13 Национален фолклорен събор „Читалището – Храм на българския дух” в димитровградското село Крепост, което всяка събира фолклорни състави от Димитровград, Първомай, Хасково и селата Мугла, Караджово, Сусам,. Добрич. Златно поле и други.

 Тази година и Смолян бе поканен да вземе участие и беше представен  от състава на  „101 каба гайди” и детския гайдарски състав  към Читалище „Христо Ботев – 1871” с художествени ръководители Костадин Илчев и Красимир Узунов .

Гайдарите бяха поканени като специални гости за откриването на събора, наред с кметовете на общината и селото домакин Димитровград и Крепост.

В официалната част на откриването родопските гайдари  поздравиха гостите на събора, който се съчета и  с празника на село Крепост „Празника на черешата”.

Гайдарите от състава на „101 каба гайди” и детския гайдарски състав решиха да се включат и в конкурса, и да се състезават, премервайки сили с останалите участници. Иван Дурев и Стоян Янев участваха като дует със своите гайди и заедно свиреха така, сякаш на сцената имаше само еди музикант.

Момчетата толкова добре си партнираха, че журито не откъсна поглед от тях. По-големите гайдари пък решиха да сформират квартет, в който се включиха Михаил Сакалиев, Алекс Димитров, Христо Янев и Даниел Чилингиров.

Журито беше силно впечатлено от професионалното изпълнение, сценично присъствие  и емоционален хъс на нашите гайдари и лично ги поздрави за труда им.

Конкурсната програма продължи и с други представяния – пеене, сценки от фолклора на българите, хорови изпълнения. Но за публиката и журито най-атрактивни  останаха гайдарите от смолянското читалище, на които заслужено им бе връчена най-голямата награда на конкурса Гранд При.

Определено 13 Национален фолклорен събор „Читалището – Храм на българския дух” в с.Крепост  ще бъде запомнен с участието на „101 каба гайди” и детския гайдарски състав към Читалище „Христо Ботев – 1871”, гр. Смолян, с худ. ръководители Костадин Илчев и Красимир Узунов. Те доказаха, че гайдата е уникален фолклорен родопски инструмент и че българският фолклорен дух все още живее у младите и талантливи български деца. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини